Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vooruitzien is regeren

Wie succesvol en innovatief leiding wil geven, moet naar de toekomst durven kijken. In een inspirerend boek beschrijven Guus Berkhout en Wim de Ridder belangrijke trends voor de toekomst. 'Vooruitzien is regeren' is een duidelijke aanzet voor nieuwe mogelijkheden.

José Otte | 11 januari 2012 | 2-3 minuten leestijd

Een bijzonder combinatie, deze twee auteurs. Beide hebben zij hun sporen verdiend in de wetenschappelijke wereld. En nu voegen zij hun kennis en kunde samen om ons te leren hoe we op een verantwoorde manier naar de toekomst kunnen kijken. Dat dit nodig is, blijkt duidelijk uit de 'waarschuwingen' die we krijgen. Dit boek is geschreven voor de echte financiële crisis duidelijk zichtbaar werd, maar de adviezen zijn ook in deze tijd waardevol. Het naar de toekomst kijken is iets dat nog steeds niet door veel organisaties opgepakt wordt. En als het dan opgepakt wordt blijft het hangen in scenario's beschrijven die laten zien hoe erg het allemaal worden kan. Het is, volgens Berkhout en De Ridder veel belangrijker om op basis van gedegen onderzoek te kijken naar trends. En op basis van deze trends de beste weg voorwaarts te kiezen. Enkele trends: energie wordt opgewekt waar zij nodig is (over de eerste fiets die op zonne-energie rijdt). Of producten die in systemen worden geïntegreerd.

Hier lezen we over nanobatterijen die in 60 seconden voor 80% worden opgeladen en die na 1000 maal te zijn opgeladen nog 99% van hun capaciteit bezitten. Maar de mooiste trend is die van gebruikers die de ontwerpers worden van producten (cocreatie). Een mooi voorbeeld hiervan is Lego die via hun website de klant oproept om mee te denken over mogelijkheden. Deze vorm van innovatie is de grondslag voor het Cyclisch Innovatie Model dat de auteurs beschrijven. Met het aanhalen van belangrijk onderzoek dat gedaan is in verschillende kennisgebieden, wordt ons een duidelijk beeld gegund op de toekomst. Aan de hand van het Cyclisch Innovatie Model laten de auteurs zien hoe de technologische kant en de maatschappelijke kant samenkomen om zo nieuwe intensieve interactie te tonen tussen de twee arena's. Het wetenschappelijk knooppunt moet functioneren als rotonde tussen de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen: strategic science. Het Cyclisch Innovatie Model laat zien dat de ontwikkeling van nieuwe product-dienstcombinaties zowel een technische als een maatschappelijk aspect kent. Die twee aspecten moeten al vroeg in het ontwerpproces met elkaar worden verbonden. De auteurs zeggen: 'Door volumegroei en globalisering wordt de mens steeds meer geconfronteerd met grootschalige vraagstukken die sterk multidisciplinair zijn. Denk aan problemen rond veiligheid, mobiliteit, biodiversiteit en klimaatverandering. Hier zijn nieuwe oplossingen nodig waarbij alle beschikbare kennis en vaardigheden moeten worden ingezet.' Met 'Vooruitzien is regeren' geven de auteurs een duidelijke, heldere aanzet tot het bieden van mogelijkheden. Een must read voor iedereen die naar de toekomst durft te kijken!

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden