Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De troost van de filosofie

De troost van de filosofie is een boek uit 2000 van Alain de Botton en beleeft in 2018 zijn 41e druk in de Nederlandse vertaling. Het boek is blijkbaar erg populair en de titel maakt ook wel nieuwsgierig. Je zou bijna een soort filosofisch zelfhulpboek verwachten. Maar het is geen zelfhulpboek en ook niet erg filosofisch.

Sippy van Akker | 10 september 2018 | 1-2 minuten leestijd

Met die laatste opmerking zal ik misschien wat mensen in het harnas jagen. Daar kan ik mee leven. De reden dat het voor mij geen filosofieboek is, is dat het boek eigenlijk maar relatief zelden over de filosofie zelf gaat. Het is vooral een bloemlezing over een aantal filosofen en hun leven en het is vrij verhalend. Ik ben geen lezer van biografieën van mensen en ik houd ook niet van storytelling. En juist deze dingen zijn wat dit boek biedt. Dit boek is dus niet voor mij.

Laat ik eerlijk zijn. In de eerste hoofdstukken over Socrates vond ik die biografische inslag wel leuk. Het biedt ook een context waarin de filosofische ideeën van die klassieke filosofen waren ontstaan en hoe daar toen naar werd gekeken. Maar gaandeweg begon het me steeds meer tegen te staan. Ik had al lezende steeds het gevoel dat ik meer moest zoeken naar het daadwerkelijke filosofische gedachtengoed tussen alle toch nog uitgebreide levensverhalen door.

Ook de plaatjes staan me tegen. Ik heb geen hekel aan boeken met plaatjes. Er zijn werkelijk prachtige prentenboeken te koop, ook voor volwassenen. Maar in een filosofieboek wil ik gewoon letters. Nog los van dat plaatjes niet mijn ding zijn en het me in de meeste gevallen niet duidelijk is welke meerwaarde deze worden geacht te hebben, doen de foto's van 20 jaar geleden inmiddels ook behoorlijk gedateerd aan. Ongeacht of de tekst je wel of niet aanspreekt, doet deze zelf niet gedateerd aan, maar door die plaatjes krijgt het boek wel een gedateerd en ietwat kinderlijk sausje.

Voor mij was dit boek veel interessanter geweest als hij vooral troostrijk gedachtengoed van allerhande filosofen en filosofische stromingen had gedeeld. Dat verwachtte ik ook op basis van de titel. Nu is het vooral een bloemlezing over de levens van een aantal filosofen, waarin ook vooral heel veel oeverloos geouwehoerd wordt. Als dat je ding is, is dit boek voor jou. Als je interesse bij de filosofie zelf ligt, kan je beter nog even verder zoeken.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden