Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leve de ZZP'er

Menig startende ondernemer gaat nog onvoldoende voorbereid aan de slag. Jan Dijkgraaf brengt de risico's daarvan grotendeels in kaart en lardeert deze met leuke, vrij korte praktijk verhalen. 'Leve de zzp'er' is een aanrader voor de jonge of oudere ambitieuze starter in deze tijd met een groeiend aantal zzp'ers.

Ruud de Jong | 18 mei 2012 | 1-2 minuten leestijd

Jaren geleden maakte ik de overstap van werknemer in loondienst naar zelfstandige ondernemer. De titel 'Leve de ZZP'er' en de korte beschrijving triggert me daarom een recensie te schrijven. Jan Dijkgraaf schrijft in een stijl die je van een geroutineerd journalist en redacteur mag verwachten: kort, krachtig en in een hedendaagse taal. De verwijzingen naar eerder opgedane ervaringen zijn illustratief, maar regelmatig fragmentarisch. Je moet er affiniteit mee hebben om snel te kunnen volgen, waar de crux zit.

Dijkgraaf beschrijft in een snelle en pakkende stijl wat je wel of vooral niet moet doen als je overstapt van een min of meer beschermde omgeving in loondienst naar een bestaan als zelfstandig ondernemer, vaak benoemd als zzp'er. Zijn tips en trucs lijken voor de hand liggend, maar de ervaring leert dat menig startende ondernemer nog onvoldoende voorbereid aan de slag gaat.

In totaal geeft Dijkgraaf zo'n 75 tips. Een groot deel daarvan ligt min of meer voor de hand en kun je ook via de KvK verkrijgen. De aantrekkelijkheid zit 'm in de korte praktijkvoorbeelden, die met name mensen in loondienst zullen aanspreken. Het is een behoorlijk compleet overzicht, maar ik mis toch een beetje het thuisfront. Bezint eer ge begint en overleg vooral met je partner, is mijn advies. Het is geen sinecure om van 'loonslaaf' over te stappen naar zelfstandige en het thuisfront speelt daarbij om diverse redenen een grote rol. Verder beschrijft Dijkgraaf volgens mij de juiste zaken, waar je aandacht aan moet schenken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden