Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Niet bang om te sterven

'Niet bang om te sterven' is een boek van Siem Eikelenboom waarin hij dertig jaar terrorisme in Nederland beschrijft. Wat opvalt, is dat de informatiepositie van de schrijver goed is. Het is een soepel lezend boek waarbij de kracht, wat mij betreft, vooral in het nawoord zit. Daar geeft de auteur aan wat zijn werkelijke intenties met het boek zijn.

Dick Bos | 9 november 2011

Van een auteur als Siem Eikelenboom, onderzoeksjournalist bij NOVA, mag je verwachten dat hij de juiste bronnen weet te vinden en te openen. En dat heeft hij, voor zover na te gaan, ook gedaan. Met de verkregen informatie weet hij op boeiende wijze, in verschillende hoofdstukken, de ontwikkelingen binnen Nederland te beschrijven. Daarbij besteedt hij aandacht aan zowel Mohammed B, Samir A, als andere aansprekende organisaties als de RMS, Zwarte September, etc. Het blijft in dit boek niet slechts bij een beschrijving van de organisaties. Zijn gedegen onderzoek biedt ook de mogelijkheid om iets meer inzicht te krijgen in de politieke beraadslagingen bij de regering, de moeilijke besluitvormingsprocessen daarbinnen en de discussies over de oprichting van bijzondere diensten, zoals de Centrale Recherche Informatiedienst of bijzondere bijstandseenheden. Hoe goed Eikelenboom geïnformeerd is, blijkt uit het feit dat hij weet te melden hoe de 9 bijzondere FATF-aanbevelingen op het terrein van terrorisme tot stand zijn gekomen en het bijzondere overleg tussen de Verenigde Staten en Nederland op het terrein van ontneming. Bij beide vergaderingen ben ik als plaatsvervangend hoofd van de FIU-Nederland, aanwezig geweest. Het boek is zonder meer makkelijker te lezen dan het boek 'Terrorisme' onder redactie van E.R. Muller c.s.. Hoewel voor dit boek geldt dat het bereik, door de diverse bijdragen, groter is. Persoonlijk vind ik het 'Nawoord' van de Eikelenboom het sterkst. Daar komt hij los van het meer beschrijvende gedeelte in de eerste hoofdstukken en laat hij meer van zichzelf zien. Blijkbaar heeft hij iets anders voor ogen dan de aangehaalde tekst van Louise Richardson waar staat: 'Terreur is, net als angst, een emotie, en de oorlog verklaren aan een emotie is vast geen succesvolle strategie.' Naar mijn mening is de alomvattende boodschap van Eikelenboom in dit boek de volgende: 'Het is te hopen dat de politiek snel bij zinnen komt, ophoudt met het aannemen van overbodige wetsvoorstellen en doet wat het moet doen: de dialoog aangaan met de moslimgemeenschappen en luisteren.'

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden