Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Iedereen CEO

Het boek 'Iedereen CEO' is een aanrader. De ondertitel 'Netwerkleiderschap en de nieuwe organisatie' geeft in een kern weer waar het boek over gaat. Enerzijds schets Menno Lanting dat 'leiderschap' door sociale media drastisch aan het veranderen is. 'De manager' verdwijnt. Anderzijds maakt Lanting duidelijk dat organisaties zoals we die nu kennen, met de herkenbare machtsstructuur, door diezelfde sociale media zullen verdwijnen.

Marius van Rijswijk | 17 november 2011 | 3-4 minuten leestijd

Menno Lanting, werkt als strateeg en leiderschapsexpert met directies van verschillende organisaties. Daarnaast is hij als associate verbonden aan het leiderschapsinstituut De Baak en een aantal business schools. Lanting bracht zijn visie al eerder naar voren in zijn bestseller 'Connect!',waarmee hij de prijs Managementboek van het Jaar 2011 won.

De opvolger 'Iedereen CEO' is geschikt voor iedere kenniswerker die zijn of haar talent zichtbaar wil maken en om zijn of haar netwerk effectief in te zetten. Het geeft handvatten om de kennis en kunde die de kenniswerker heeft met gebruik van sociale media beter over het voetlicht te brengen. Hierdoor kan de kenniswerker meer macht naar zich toetrekken.

Ook laat Lanting zien welke verantwoordelijkheid een transparante en platte organisatie van de kenniswerker vraagt. Het boek is in mijn optiek ook erg geschikt voor managers. Lanting laat de manager realiseren dat 'tijden veranderen' en dat zijn rol in de organisatie verandert. 'Kennis = macht' gaat niet meer op en dus zal de machtsbasis voor veel managers hierdoor verdwijnen. Het zal veel meer gaan om coaching en het faciliteren van hun medewerkers dan sturen en informatievoorziening.

Sociale netwerken en nieuwe technologieën stellen professionals in staat om zelf hun werk te organiseren en professionele ontwikkeling vorm te geven. Daar is niet altijd meer een organisatie of een manager voor nodig. Lanting beschrijft dit fenomeen als de 'ConnectedWereld'. In tien hoofdstukken neemt Lanting je mee in deze nieuwe wereld. Hij beschrijft hoe en waarom steeds meer werknemers zich afkeren van bestaande organisaties; hoe ze zich beperkt voelen in hun passie, creativiteit en vooral ook in hun productiviteit.

Ook laat hij zien dat mensen van nature tegensputteren bij vernieuwingen in de maatschappij of binnen hun organisatie. Hij doet dit aan de hand van historische voorbeelden. Verder maakt hij duidelijk dat, door het samenvloeien van technologie, communicatie en onze menselijke behoefte om ons aan elkaar te verbinden, de collectieve denkkracht centraal gaat staan.

Lanting beschrijft ook de ConnectedOrganisatie. Deze organisatie kan uitsluitend door de buitenwereld te spiegelen haar toegevoegde waarde bevestigen of hervinden. Hij beschrijft de organisatie als een platte pannenkoek waar managementtaken 'corvee' zijn. In een apart hoofdstuk komen ook managers en leiders aan het woord die vertellen wat het actief werken met sociale media hun heeft opgeleverd.

In de hoofdstukken die daarop volgen neemt hij de aspecten van deze ConnectedWereld onder de loep. De aspecten van de ConnectedWereld zijn volgens Lanting: transparantie, vertrouwen, bereikbaarheid, authenticiteit en vakmanschap en samen leren. Om deze kernwoorden zal draaien het in de toekomst, maar eigenlijk nu al. Iedereen kent de argumenten om Twitter niet te gebruiken: 'Maar ik ga toch niet op Twitter zetten dat ik de afwas ga doen?' of 'Wat moet ik er op zetten dan?' Ook vragen mensen zich af wat de waarde is van LinkedIn; 'Wat moet ik die mensen dan mailen?', 'Nu ben ik geLinked maar wat nu dan?'

Begrijpelijke vragen en ook ik twijfel soms aan het doel en nut van Twitter, Facebook, weblogs, LinkedIn enzovoort. Toch heeft Lanting mij ook de andere kant laten zien van het gebruik van deze media. Als het professioneel wordt ingezet en de informatie voor iemand anders toegevoegde waarde biedt, kan het zeer effectief zijn. In dit geval kan het immers een bron van informatie zijn voor iedereen.

De professional kan, door het slim gebruikmaken van sociale media, CEO worden over zijn eigen leven en werk. De techniek maakt dit mogelijk en hoe meer mensen deze sociale media gaan gebruiken, hoe sneller de hiërarchische en op het geheimhouden van kennis gebaseerde macht in een enorm hoog tempo afbrokkelt. Ik raad dan ook iedere professional aan om dit boek te lezen om de overtuiging te krijgen om het heft in eigen handen te nemen door het gebruik van sociale media.

Over Marius van Rijswijk

Marius van Rijswijk is directeur-eigenaar van consultancybureau Doen Consultancy. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden