Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het ondernemersgen

'Het Ondernemersgen' van Josette Dijkhuizen is een makkelijk leesbaar boekje over wat nou precies de ene ondernemer succesvoller maakt dan de ander. Zit het in de genen? Kun je het ondernemerschap leren? Zeer waardevol in dit boekje zijn de interviews met succesvolle ondernemers. Deze verhalen vertellen meer dan alle theorie en onderzoeken bij elkaar. Ondernemerschap is namelijk geen kwestie van theorie maar van doen!

Mady Meijer | 11 augustus 2011 | 2-3 minuten leestijd

Josette Dijkhuizen beschrijft in haar boek 'Het ondernemersgen' hoe je ondernemerskwaliteiten kunt ontwikkelen en als ondernemer kunt groeien, ondanks het feit dat je geen geboren ondernemer bent. De auteur geeft eigenlijk aan dat het O-gen wellicht wel bestaat maar niet noodzakelijk is voor succesvol ondernemerschap. Men kan zich ontwikkelen tot ondernemer en de auteur geeft hier diverse oefeningen voor. Het O-gen is niet genetisch bepaald, het is een combinatie van eigenschappen, kwaliteiten, karakter en capaciteiten. Een deel is aan te leren en te ontwikkelen, maar niet alles. Een groot deel van de succesvolle ondernemers komt toch uit ondernemersgezinnen of zijn er op andere wijze mee opgegroeid.

Een ondernemer moet hard willen werken, risico's accepteren en gewoon doen. Maar of deze eigenschappen aan te leren zijn? Ik vraag me af of een ondernemer nagedacht heeft of hij een ondernemer wil worden en hoe hij dat gaan doen. Volgens mij is de ondernemer gewoon ondernemer zonder dat er ingewikkelde persoonlijke ontwikkelingsprocessen aan vooraf gegaan zijn, hij is ondernemer door te doen en het vanzelfsprekend te vinden. De auteur combineert onderzoeksresultaten, interviews, oefeningen en eigen inzichten tot een makkelijk leesbaar boekje. Of je ondernemer wordt door de oefeningen uit het boek uit te voeren, betwijfel ik. Wel geven de oefeningen zicht op je eigen ondernemerspotentie en kan het voor starters leuk zijn om op deze wijze eens aan zelfreflectie te doen. Het vernieuwende aan het boek is het feit dat het doel is dat de ondernemer in spé zicht bewust gaat ontwikkelen, een persoonlijk ontwikkelingsplan maakt en gericht aan de slag gaat met de vraag hoe men een succesvolle ondernemer kan worden. Een boek met deze op de ondernemer gerichte insteek kende ik nog niet. Ik vond de interviews ontzettend leuk om te lezen, ze maken het boek echt de moeite waard. Ondernemers als Reynier van Bommel, Geert Teeuwen en Peter Swinkels komen aan het woord. Zij geven natuurlijk veel waardevolle informatie en inzichten in het ondernemersvak. Dat zijn de echte pareltjes in dit boek. Het voorwoord van Loek Hermans is een ode aan de echte ondernemer en een oproep aan de BV Nederland om het de ondernemer mogelijk te maken om te kunnen ondernemen. De auteur heeft er goed aan gedaan diverse succesvolle mensen aan het boek te verbinden. Dat maakt het tot een waardevol boek voor jonge ondernemers en starters.

Over Mady Meijer
Mady Meijer is Managing Director bij Den Hollander Engineering BV.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden