Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De 4 disciplines van uitvoering

De 4 disciplines zijn: focus, meet gedrag, houd de score bij en creëer een ritme van verantwoording. Het boek beschrijft het 4D-programma dat door de internationale consulting- en trainingsorganisatie Franklin Covey wordt toegepast om effectieve organisaties tot stand te brengen: effectieve mensen, effectieve leiders en een effectieve uitvoering. Want niets druist sterker in tegen de intuïtie van een leidinggevende dan nee zeggen tegen een goed idee, en niets is rampzaliger voor je focus dan altijd ja zeggen.

Arie Buvens | 19 juni 2013 | 3-5 minuten leestijd

De 4 disciplines van uitvoering is geschreven door Sean Covey met de medewerking van Chris McChesney en Ronald van Westering. Het is een Amerikaans boek. De vader van Sean schrijft heel bescheiden in het voorwoord dat het :'Werkelijk een diepgaand boek is!'

Inderdaad, die vader is Stephen R. Covey, schrijver van: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Ik moet daar zelf altijd even 'doorheen'. Het komt mij altijd over als een poging om een succes tot op het bot uit te melken. Pa schrijft een bestseller en maakt van het succes een internationale formule-organisatie: Franklin Covey. Die wordt dan geleid door beide zoons Stephen (inderdaad) en Sean, die het kunstje nog eens proberen te herhalen met eigen boeken. Alles natuurlijk Amerikaans geweldig, waanzinnig en vernieuwend. Maar toch.

Toen ik eenmaal over die 'barrière' heen was, moest ik bekennen, dat het een uiterst inspirerend boek is. Compleet met QR-codes die je door leiden naar YouTube filmpjes van de beschreven organisaties. Alles heel inspirerend en up tot date! 'Om een doel te bereiken dat je nog nooit eerder hebt bereikt, moet je dingen doen die je nog nooit hebt gedaan!'

Daarom: Lees dit boek en raak geïnspireerd.

U weet het als geen ander. Aan goede ideeën zelden gebrek. Alleen de uitvoering ervan. Nauwelijks aan de uitvoering begonnen of er komt een nieuw, beter idee. Dat was ook de ervaring van de schrijvers, die allen deel uitmaken van de Franklin Covey-organisatie. Zij gaven opdracht tot een internationale enquête onder werknemers en deden onderzoek bij honderden bedrijven en overheidsinstellingen.

Daaruit bleek dat maar één op de zeven medewerkers een belangrijke doelstelling van hun organisatie kon noemen. Slechts 51% gaf aan dat ze passie voelden voor het doel van hun team en een verbluffende 81% van de ondervraagden zei dat ze geen verantwoording hoefden af te leggen voor de vorderingen die ze boekten met betrekking tot de doelstellingen van de organisatie. 87% had geen duidelijk idee van wat ze moesten doen om de doelstellingen te bereiken. Geen wonder dat het zo slecht gesteld is met de uitvoering van strategieën.

Wat is nu de oorzaak van die gebrekkige uitvoering van strategieën? Met een leuke beeldspraak schrijft Covey: 'misschien wel eens gehoord van de uitdrukking: de vis is de laatste die ontdekt dat hij de hele tijd in het water zwemt'. Die uitdrukking dekt heel goed de lading van onze situatie. Zoals een vis ontdekt dat hij de hele tijd in het water zwemt, zo ontdekten wij uiteindelijk dat het fundamentele probleem met uitvoering zich de hele tijd vlak voor onze neus heeft bevonden We hadden het niet gezien, omdat het alom zo aanwezig was dat we eroverheen keken'.

De echte vijand van uitvoering is je dagelijkse werk! Het is de gigantische hoeveelheid energie die elke dag weer nodig is om je bedrijf of team draaiende te houden. Dat ontneemt je de focus die nodig is om je team vooruit te helpen. Daarom zijn deze 4 disciplines van uitvoering ontwikkeld. Ze zijn bedoeld om je 'wervelwind' van het dagelijkse werk te managen. Het zijn regels voor het uitvoeren van je allerbelangrijkste strategie, terwijl de wervelwind om je heen raast.

De 4 disciplines zijn: 1. Focus op een waanzinnig belangrijk doel (WBD) 2. Werk met gedrag metingen 3. Houd een motiverend scorebord bij 4. Creëer een ritme van verantwoording.

De auteurs leggen vervolgens veel nadruk op toepassing van de disciplines en vertellen je precies wat je kunt doen om de disciplines te implementeren, met details, tips, valkuilen en voorwaarden. Met QR-codes worden mooie voorbeelden gegeven. Ook vanuit de Nederlandse praktijk: het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, ENECO, T-Mobile.

De metafoor van de oorlog is ook illustratief: ten eerste vecht je idealiter één oorlog tegelijk uit; ten tweede moeten alle lagere WBD's/ veldslagen, voor alles gericht zijn op het winnen van de oorlog - de enige reden om aan een veldslag te beginnen is immers dat je de oorlog wilt winnen; ten derde isoleer je op deze manier de WBD's die essentieel zijn voor succes. Leidinggevenden moeten zich afvragen: 'Hoe kan ik met zo min mogelijk veldslagen de Oorlog winnen?' Ik zou zeggen: Allez, aan de slag, ten strijde! Lezen dat boek!

Over Arie Buvens
Arie Buvens heeft sinds 2003 zijn eigen adviespraktijk: Interim adviespraktijk Buvens Bv. Na een carrière in de vakbeweging was hij twintig jaar werkzaam in directionele en bestuurlijke functies in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden