Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Nooit Af

Een belangrijke boodschap in Nooit Af is er een die mij bijzonder aanspreekt, namelijk dat we los moeten komen van oude structuren. Niet dat ik daar, waarschijnlijk net als jij, geen moeite mee heb. Integendeel, de meesten van ons hebben het er behoorlijk lastig mee: veranderen, loslaten.. Maar, we zullen wel moeten volgens Aslander en Witteveen.

Hanneke Tinor-Centi | 28 juni 2016 | 1-2 minuten leestijd

‘De viswinkel is failliet. Kon de huur niet meer opbrengen. Alle winkels hebben het moeilijk. ‘Dat komt door internet’ zeggen ze. Maar is dat wel zo? Want zeg nou zelf, wanneer heeft u voor het laatst een broodje haring op internet gekocht?’

Aslander en Witteveen benoemen een viertal megatrends waar wij absoluut rekening mee moeten houden. Big data, 3D-printing, Overvloed en Singularity. Vervolgens gaan zij in op de vertragers van processen en naar wat er kan en gaat veranderen. Zij beschrijven overtuigend(!) hoe deze tegenkrachten de bestaande systemen in het onderwijs, in de gezondheidszorg, de economie en de politiek in stand houden en doen disfunctioneren.

De heldere voorbeelden tonen aan dat deze systemen vooral de belangen dienen van de gevestigde macht, van de rijken en de geprivilegieerden. De auteurs concluderen dat we leven in een wereld van overvloed. Een overvloed die alleen heel onrechtvaardig is verdeeld. Dit brengt hen zelfs tot de conclusie dat de enige echte crisis, een vertrouwenscrisis is. ‘Bedrijven en organisaties die na een zorgvuldige werving- en selectieprocedure denken de beste kandidaat te hebben uitgekozen, houden zichzelf voor de gek. Het zou stom toeval zijn als het ook inderdaad de beste kandidaat blijkt te zijn. De reden hiervoor is dat er doorgaans geselecteerd wordt binnen een statisch kader, met de gedachte dat iets AF is.

De realiteit is echter Nooit Af,’ schrijven Aslander en Witteveen. Per saldo is ‘Nooit af’ een zeer maatschappijkritisch boek. Zo citeren de auteurs Joris Luyendijk, die ooit heeft gezegd: ‘Democratie lijkt steeds meer een systeem waarin kiezers bepalen welke politicus gaat uitvoeren wat de financiële sector dicteert'.

Aslander en Witteveen brengen hun stellingen overtuigend. De argumenten en voorbeelden zijn helder en transparant. Naar mijn mening een bijzonder geslaagd werk. ‘Nooit af’ is bij uitstek een boeiend werk voor bestuurders, managers politici, beleidsadviseurs, maar … eigenlijk voor iedereen die zich betrokken voelt bij wat er met en om ons heen gebeurt.

Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden