Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De spitsuurclub

Moeten we niet heel tevreden zijn met de keuzes in werk die we als vrouw met kinderen in Nederland hebben? Fulltime of parttime werken & moederen, of alleen moederen? In 'De spitsuurclub' heeft Marja Pronk alle theorieën en Libelle- en Margrietonderzoeken bijeen gebracht over het combineren van werk en zorg. Zij wil naast herkenbare situaties neerzetten ook de mogelijkheden geven voor het behoud van die keuzevrijheid voor toekomstige generaties. Jammer dat meningen en inbreng van de vaders hierbij zo'n beperkte rol spelen. Een lekker leesbaar boek, met leuke voorbeelden.

Ilja Jacobs | 26 november 2008

Waar kies je als werkende vrouw voor als er kinderen komen? Blijft u werken of blijft u thuis bij de kinderen? In Nederland hebben we de mogelijkheid hierin een eigen keuze te maken. Het behouden van die keuzevrijheid is wat Marja Pronk met 'De spitsuurclub' wil bereiken. Iedere werkende moeder en trouwens ook heel veel werkende vaders kennen het fenomeen 'spitsuurclub'. U moet ervoor zorgen dat alle verschillende ballen in de lucht blijven, thuis en op uw werk. Daarnaast wilt u uzelf nog ontwikkelen en het liefst gewoon carrière maken. In haar boek laat Pronk verschillende soorten moeders aan het woord die toelichten waarom zij gekozen hebben om een van de volgende 'soorten' moeders te zijn: - TBM (thuisblijfmoeder); - TWM (thuiswerkende moeder); - CM (carrièremoeder); - PTM (parttime werkende moeder). De verhalen van de moeders (waar is het aandeel van de vaders?) worden afgewisseld met resultaten van onderzoeken over de situatie van werkende moeders in Nederland. Ook de vergelijking met landen als Zweden en Denemarken worden gemaakt. Daar gaan kinderen na schooltijd allemaal naar de buitenschoolse opvang. Als je thuisblijft bij je kind heeft dit niemand om mee te spelen omdat iedereen op de opvang zit. Dat is een situatie die we ons in Nederland niet kunnen voorstellen. Het is trouwens ook leuk om thuis met je kinderen te zijn. Zeker als de zon schijnt is het toch een cadeautje dat jij degene bent die de kinderen meeneemt naar de speeltuin. Lekker op een bankje (en soms in het zand) even genieten van je kinderen. Wat dan carrière? Je ontwikkelt je ook op veel manieren; niet alleen in je werk. In veel van de voorbeelden in het boek van Pronk vind je ook de huidige artikelen waarin staan dat je kennis weggooit als je niet werkt (thuis zijn met kinderen is trouwens veel werk). Het niet-doorbreken van glazen plafonds door vrouwen is hun eigen schuld. Wat mooi is in het boek van Pronk, is dat zij deze ideeën niet veroordeelt. Het feit dat we keuzes kunnen maken en dus kunnen kiezen wat we zélf willen, loopt als een rode draad door het boek. Aan het einde van 'De spitsuurclub' worden tips gegeven voor het behoud van keuzevrijheid in Nederland. Deze tips zijn niet zo vernieuwend vind ik zelf. Bijvoorbeeld: 'beoordeel op output in plaats van aanwezigheid'. Aan de andere kant is het nodig dit te benoemen, waaruit al blijkt dat dit punt nog niet echt geaccepteerd is. Alle tips en suggesties om de keuzevrijheid te blijven behouden, moeten serieus onderzocht worden. Dit onderwerp verdient het verder te komen dan testjes in de Libelle en de Margriet. Hierbij moet vooral gekeken worden naar de juiste mix tussen ouders (moeder én vader), werk en keuzevrijheid die je daar samen in hebt. Laten we die behouden en doen wat bij ons past.

Over Ilja Jacobs

Ilja Jacobs is auditor bij de provincie Overijssel, is freelance docent en zit in de raad van toezicht van een welzijninstelling. Ze schrijft de recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden