Twee uitgangspunten De schrijvers hanteren twee uitgangspunten: 'netwerken is een werkwoord' en 'vraag om advies, niet om een baan'. Wat daarmee bedoeld wordt leggen ze in 168 pagina's helder en overzichtelijk uit. 'Netwerken werkt' ging recent in 19de druk, bijna 10 jaar nadat in 2004 voor het eerst verscheen. De blijvende vraag naar dit boek zegt iets over de houding die hoort bij de werkzoekende van nu. Niet voor niets is het citaat van voormalig minister-president Wim Kok uit 1997 aangehaald: 'De werknemer zal zijn of haar verantwoordelijkheid moeten nemen om de eigen duurzame inzetbaarheid veilig te stellen. Wie daar niet aan denkt, mist de boot.' Vijftien jaar later is dit actueler dan ooit. Voor wie er werk van wil maken Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van beschikbare vacatures niet op de klassieke manier wordt geworven.
Door actief te netwerken maak je eerder kans om op zo'n 'onder water vacature' gewezen te worden, stellen de schrijvers. Een netwerk bestaat uit drie niveaus: een warm, lauw en koud netwerk. Stap voor stap beschrijven Van Eeden en Nijssen de aanpak van feedback van familie en vrienden tot advies van onbekenden. Welk tempo je daarin aanhoudt, is aan jou. De enige voorwaarden zijn een beetje lef en een goed geformuleerd doel dat je duidelijk kunt verwoorden. 'Het gaat er niet om wie je kent, maar wie je bent'.
In de inleidende hoofdstukken is het nog even zoeken naar een manier om een zo'n groot mogelijke groep aan te spreken en aan te moedigen aan de slag te gaan. Al wordt er gezegd dat netwerken (en dit boek) interessant is voor iedereen, de paragraaf in hoofdstuk 4 over employability zal maar een klein deel van de lezers aanspreken. Maar eenmaal aangekomen bij stap één van de aanpak - de opdracht om minstens twee of drie levenssuccessen in kaart te brengen - staat het verhaal als een huis en wordt het ook in toon zeer aansprekend. De stapsgewijze aanpak komt overigens niet duidelijk naar voren in de indeling en opmaak. Het blijft beperkt tot hoofdstukaanduiding. Het boek had nog meer impact kunnen hebben wanneer er in de inhoudsopgave en de lay-out duidelijk naar voren zou komen wat de intentie van het boek is. Perspectief tegen de stroom in Is netwerken nuttig? Absoluut. Met de aanpak uit 'Netwerken werkt' kan het bijna niet mis gaan. Het geeft perspectief om je eigen kansen te vergroten, ook al zit het tij nu misschien niet mee. 'Netwerken werkt' zal ook in de 19de druk weer mensen enthousiasmeren om doelgericht en actief op zoek te gaan een (nieuwe) baan of opdracht.