Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

e-HRM

Organisaties en medewerkers stellen in toenemende mate andere eisen aan de kwaliteit en de rol van HRM. E-HRM, het gebruik van elektronische toepassingen ten behoeve van het personeelsbeleid is steeds belangrijker. 'e-HRM' is voor de nieuwsgierige HRM-er een absolute must. Duidelijk beschrijven Henk Adam en Rob van den Berg waarom de HRM-wereld niet langer kan bestaan zonder de elektronische hulpmiddelen. We zouden de boot missen!

José Otte | 12 april 2010

HRM kan niet los worden gezien van een aantal ontwikkelingen die van groot belang zijn voor 'mens en arbeid'. Onze huidige informatiemaatschappij laat een explosie van informatie zien. Dit betekent dat mensen over het algemeen beter geïnformeerd zijn dan vroeger, maar er worden ook steeds hogere eisen gesteld aan die informatie. De toenemende onafhankelijkheid van medewerkers zorgt ervoor dat de term employability is ontstaan. Hiermee wordt gedoeld op de eigen verantwoordelijkheid van de medewerker voor zijn loopbaan. Dit heeft grote invloed gehad op de inhoud en uitvoering van het vak van personeelsmanagement. Daarnaast zien we door de globalisering een behoefte ontstaan om vaak wereldwijd met elkaar samen te werken. Hierbij is e-HRM niet meer weg te denken. Er ontstaat behoefte aan automatisering van alle routinetransacties, medewerkers de mogelijkheid geven tot 'selfservice', reductie van de administratieve belasting van de P&O-afdeling, samenvoeging van gegevens in een database en het maximaal gebruik van de functionaliteit van het personeelsinformatiesysteem. De toegevoegde waarde van e-HRM zien we in effectiviteit, snelheid, directheid, eenvoud en geld besparing. Onder e-HRM verstaan Henk Adam en Rob van den Berg het doelbewust gebruik van digitale toepassingen ten behoeve van het personeelsmanagement. In 'e-HRM' zetten zij uiteen wat e-HRM is en hoe u het kunt toepassen in HRM. Daarna geven zij aandacht aan e-learning. Telewerken en virtuele samenwerking komen aan de orde. Dan worden we door het proces van toepassen van e-HRM geleid en uiteindelijk krijgen we informatie over vacaturesites en e-learningmogelijkheden. Om als HRM-er gezien te worden als sparringpartner van de directie of het management team is het van belang dat we ons als HRM-ers scholen in ICT. Niet langer is het de wereld van nerds, het is onze wereld. Wees er op tijd bij.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Henk Adam, Rob van den Berg
e-HRM

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden