Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

100 Teamversnellers

'100 Teamversnellers' is het zevende boek in de reeks Versnellers. De reeks wordt geschreven door een ervaren team van experts en professionals. Dit deel is geschreven door de voorzitter van de Raad van Bestuur van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, Guy Peeters. Het boek is vooral bedoeld als ideevormer en verwijzer naar www.versneller.nl. Het is praktisch, direct en toegankelijk, maar biedt geen standaardantwoorden. Geen pasklare oplossingen. Dat hoeft ook niet, schrijft Peeters, want de antwoorden liggen in jezelf. Waarom dan geschreven en waarom dan lezen, vraag ik me af.

Arie Buvens | 29 november 2010

100 Teamversnellers heeft honderd bladzijden. Het is tot stand gekomen door de ongelooflijke teamervaringen die de schrijver had op de Mont Blanc. Het doel was het overwinnen van hoogtevrees, een uitdaging die ontstond tijdens een kookfestijn met de Ondernemingsraad van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Het idee kwam snel, de groep werd gevormd, de intensieve voorbereiding duurde een jaar. Daarna kwam die week, waar ze met groepen van drie a vier personen en met nieuwe leiders uiteindelijk door het weer (sneeuw, twintig graden onder nul) werden gestuit. Het jaar daarna hebben ze de top wel bereikt, en de hoogtevrees was voor 80 of 90 procent overwonnen. Vooral zijn echter verschillende fasen van vermoeidheid overwonnen door teamondersteuning. Hoe dat allemaal precies verliep, staat in het boek niet te lezen. Het is vooral een opsomming van algemene kennis van teams, resultaatgericht werken door teams, het organiseren door teams, verbeteren door teams, het meten van teamprestaties en het maken van een teamprestatieplan. Bij ieder onderwerp is een checklist opgenomen en dat is heel praktisch; zo voorkom je dat je zaken over het hoofd ziet. Maar je zult er zelf dingen uit moeten halen die van pas komen. '100 Teamversnellers' lijkt mij een mooi geschenk voor teamleden bij aanvang van een traject. Er staat voor elk wat wils in. Het is als een schot hagel: het meest gaat er naast, maar toch wordt het doel vaak getroffen. Ik trap nu zelf in de val van de beeldspraak. Het boekje lijkt soms ook een beetje op de oude succesagenda met een spreuk voor elke dag. Wat vindt u van deze: ik zou willen dat mensen die moeite hebben met communiceren gewoon hun kop zouden houden. Of deze: een expert is iemand die achteraf heel precies kan vertellen waarom zijn prognose niet uitgekomen is. En zo staan er nog tientallen in dit toch al kleine boekje. Leuk om te lezen, maar of je er echt wijzer van wordt, betwijfel ik. Een leuk boekje om weg te geven.

Over Arie Buvens
Arie Buvens heeft sinds 2003 zijn eigen adviespraktijk: Interim adviespraktijk Buvens Bv. Na een carrière in de vakbeweging was hij twintig jaar werkzaam in directionele en bestuurlijke functies in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden