Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

100% zelfvertrouwen

Het uitgangspunt van het boekje '100% zelfvertrouwen, hoe raak je het kwijt, hoe krijg je het terug' is dat ieder mens over een grote dosis zelfvertrouwen kan beschikken. We worden namelijk allemaal met 100% zelfvertrouwen geboren volgens schrijver Frank Schaper. Maar wellicht bent u in de loop van de jaren wat aan vertrouwen in uzelf kwijt geraakt. U kunt het echter terugpakken en verder onderhouden. Hoe u dat doet maakt Lanting duidelijk aan de hand van praktische en herkenbare verhalen uit zijn eigen praktijk en uit de sportwereld.

Bertine Zoon | 4 maart 2013 | 2-3 minuten leestijd

Frank Schaper heeft een boekje geschreven dat een echte aanrader is voor iedereen die het gevoel heeft weinig zelfvertrouwen te hebben. Het boek geeft echter ook waardevolle inzichten voor iedereen die het in specifieke situaties ontbreekt aan zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld als u een presentatie moet geven. Of als u een penalty tijdens het EK moet nemen, getuige een van de vele verhalen van bekende en onbekende mensen die op een bepaald moment hun zelfvertrouwen kwijt waren.

De titel belooft '100% zelfvertrouwen'. De ondertitel 'hoe raak je het kwijt, hoe krijg je het terug', geeft echter aan dat dit niet altijd het geval is. Gedurende uw leven kunt u door uiteenlopende redenen wat van uw zelfvertrouwen kwijt zijn geraakt. Het kan zijn dat het is gestolen of dat u het hebt verloren of weggegeven.

Echter, doordat de schrijver ervan uitgaat dat u bij uw geboorte 100% zelfvertrouwen heeft, kunt u stappen ondernemen om uw zelfvertrouwen weer te laten groeien. Dit thema staat centraal in het tweede deel van het boekje; hoe krijgt u uw zelfvertrouwen weer terug. Schaper legt uit hoe u het vertrouwen in uzelf kunt herpakken, terugvinden en herwinnen. Hoe schaatsers zich met het vergroten van hun zelfvertrouwen voorbereiden in de aanloop naar een belangrijke wedstrijd wordt uitgebreid als een van de vele voorbeelden weergegeven.

Hun, maar ook uw, interne criticus blijkt een belangrijke rol te spelen bij de mate van zelfvertrouwen. Daarnaast maakt de schrijver duidelijk dat iemand anders u geen zelfvertrouwen kan geven maar dat we het als het ware aan onszelf moeten geven. Toch wel een eye-opener. Als we eenmaal blaken van het zelfvertrouwen, is het ook plezierig om dit vast te kunnen houden.

Dit kunt u doen door de technieken verdedigen, benutten en uitbouwen in te zetten. In het derde deel volop tips hoe u dit in de praktijk kunt toepassen. Het vierde en laatste deel geeft u nog een aantal bonusverhalen, die allemaal hetzelfde aangeven; zonder zelfvertrouwen komt u er niet. Heeft u het wel, dan kan het u alleen maar verder helpen.

Het boekje straalt zelf ook een bepaalde zelfverzekerdheid door zijn afwijkende liggende formaat en zachte omslag. De inhoud is in een verfrissende lay-out gegoten met ter afwisseling van de tekst pakkende Sigmund-strips van Peter de Wit. Grootste pluspunt is wellicht dat het Schaper gelukt is om er een prima leesbaar boek van te maken. Dat zorgt dan ook meteen voor het enige 'minpuntje'. Schaper stelt regelmatig de vraag aan de lezer hoe groot het zelfvertrouwen op dat moment is.

Maar ja, als u net als ik het boek achter elkaar uitleest, dan is hierin binnen een paar uur niet ineens een grote verbetering te zien! Het is dus eigenlijk een boekje om stukje bij beetje te lezen, net zoals u uw zelfvertrouwen stukje bij beetje kunt laten groeien tot 100%.

Over Bertine Zoon

Bertine Zoon is freelance trainer en geeft workshops en individuele coaching om met (meer) plezier te werken. Creëer ook een plezierige omgeving op uw werkplek door praktisch en resultaatgericht met Zoo'n Training aan de slag te gaan met uw persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en het plannen en organiseren van uw werk!

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden