Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Beter nu - breng mindfulness in je leven

'Beter nu' van Rob Brandsma is een verfrissend boekje over hoe te genieten van het hier en nu. Met behulp van sprekende voorbeelden en zonder 'zweverigheid', laat Brandsma de lezer zien en voelen dat we verdwaald zijn in ons denken en doen en moeite hebben om onze aandacht lange tijd vast te houden. Dit boek kan gezien worden als een inleiding op het onderwerp 'mindfulness' en een praktische beginnende vaardigheidstraining in deze grote wereld. Een aanrader voor iedereen in deze drukke hectische tijden.

Annelies Bakelaar | 19 juni 2008 | 2-3 minuten leestijd

Iedereen beleeft momenten die je de adem ontnemen, een brok in je keel veroorzaken of gewoon zielsgelukkig maken. Als zulke momenten je treffen, is er even geen commentaar, geen ik, geen tijd, geen verleden of toekomst. Je gaat volledig op in dat moment. Met 'Beter nu' wil Rob Brandsma de lezer continu laten genieten van het hier en nu. 'Mindfulness' gaat over de kunst van het aanwezig zijn en het aandacht hebben voor het hier en nu. Het komt uit de context van Boeddhistisch meditatie, maar is een thema dat veel terugkomt in de (wetenschappelijke) psychologie. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd en dat zijn er nogal wat; Brandsma noemt ons brein dan ook niet voor niets een overijverig konijn. Met mindfulness leef je intensiever en met aandacht; symbolisch verwoordt de auteur dit met 'ieder mindfulnessmoment is een kraal aan de ketting'. Als u de mindfulnessmomenten vaak genoeg herhaalt, lijkt het alsof ze zich gaan verbinden, als de kralen aan een ketting. Volgens de auteur zult u dan ervaren dat u langere tijd helder aanwezig kunt zijn zonder in gedachten weg te dwalen. Interessant van dit boekje is dat het u bewust maakt van zaken zoals aandacht hebben, de verbondenheid tussen lichaam en geest en je niet mee laten sleuren in de greep van 'doendoendoen'. Zeker in de huidige maatschappij is het goed om daar wat vaker bij stil te staan. Op een leuke speelse wijze (zonder zweverig of vaag te zijn) maakt Brandsma duidelijk dat mindfulness een vaardigheid is die iedereen kan oefenen. Het eerste hoofdstuk gaat over de kracht van mindfulnessmomenten. De twee hoofdstukken daarna beschrijven hoe het komt dat afdwalen uit het hier en nu zo gemakkelijk gaat en hoe het voelt om te leven in de greep van denken en doen. Hoofdstuk 4 beschrijft een alternatief, de 'zijn-moduls'. Daarna volgen vier hoofdstukken die laten zien hoe je telkens kunt terugschaken naar het hier en nu en hoe je dit kunt oefenen. Na hoofdstukken over acceptatie, resultaten en obstakels wordt ingegaan op sterke emoties en hoe u hiermee op een milde, aandachtige manier kunt omgaan. De slothoofdstukken zijn praktisch van aard: tips om uw leven anders te organiseren; informatie over het achterliggende gedachtegoed van mindfulness en over aandachttraining, de cursus waarin u vaardigheden voor mindfulness stapsgewijs kunt oefenen. Dit boekje vol ideeën komt voort uit een breed gedachtegoed rond mindfulness, dat door meerdere therapeuten en trainers wordt gedeeld. Een interessante aanvulling op de reeds bestaande boeken als 'Wat Zou Boeddha Doen'. 'Beter nu' is een inspirerend boek dat realistische oplossingen biedt voor minder stress en meer aandacht bij alles wat u doet. 'Beter nu' wil eigenlijk gewoon zeggen: 'pluk de dag, maar doe dit met aandacht!' 

Over Annelies Bakelaar

Annelies Bakelaar is momenteel werkzaam bij ROC Aventus als Manager dienst HRM en schrijft de recensies op persoonlijke titel. Annelies Bakelaar is hiervoor onder andere werkzaam geweest als manager, programmaleider en organisatieadviseur, zowel in de private als publieke sector. Daarnaast is Annelies Bakelaar actief in de lokale politiek (fractievoorzitter CDA Ommen) en is freelance hbo-docent. In 2004 heeft Bakelaar haar MBA Public Governance studie afgerond aan Nyenrode.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden