Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De innovatiecirkel

In het boek 'De innovatie cirkel' van auteur Albert Kamphuis staat de methodiek 'de InnovatieCirkel' centraal. De methodiek is ontwikkeld door Kamphuis voor innovatieve projecten en veranderingsprocessen op basis van het Enneagram Business Procesmodel. De InnovatieCirkel laat zien en ervaren wat het betekent om competent en bewust te innoveren, te veranderen en beschikbaar talent tot ontplooiing te laten komen.

Annelies Bakelaar | 10 maart 2008

De methodiek 'de InnovatieCirkel' is ontwikkeld door Albert Kamphuis en is een hulpmiddel om te kijken naar de innovatie van een organisatie en de individuele rollen daarin. In 'De innovatie cirkel' laat de auteur stappen zien die in het innovatieproces worden doorlopen. Aan het innovatieproces zijn de negen enneagramtypes gekoppeld. De aandacht is gericht op de rol van talent, de interactie tussen de medewerkers die bij de innovatie betrokken zijn en de stappen binnen het innovatieproces. Het doel van dit boek is om het management te laten zien dat het een doorslaggevende rol speelt bij het goed aanwenden, ontwikkelen en laten samenwerken van menselijk talent bij innovatieve projecten. Kamphuis geeft in zijn boek allereerst goed uitleg over het enneagram en brengt de negen fundamentele persoonlijkheidstypes van de menselijke aard in kaart. Vervolgens neemt hij 'succesvol innoveren' en 'talent' onder de loep. Om een en ander te illustreren, worden in de verschillende hoofdstukken enkele (te) korte praktijkcases besproken en als voorbeeld gesteld. Dit had wat mij betreft uitgebreider gekund. Uiteindelijk ben je als lezer nieuwsgierig hoe de methodiek in de praktijk wordt toegepast en wat de uitkomsten (kunnen) zijn. Vanaf hoofdstuk 4 komt de auteur tot de kern, namelijk het innovatieproces en de door hem ontwikkelde 'InnovatieCirkel'. De bijbehorende InnovatieCirkel-analyse kan antwoord geven op de vraag hoe de organisatie ervoor staat op het gebied van innovatie. In dit boek vinden vele verwijzingen plaats naar eerder uitgevoerde onderzoeken op het terrein van enneagramtypes. Zo wordt herhaaldelijk verwezen naar 'De wijsheid van het enneagram' van Don Richard Riso & Russ Hudson en wordt ook Marinus Knoope genoemd met zijn boek 'De creatiespiraal'. Het boek heeft een hoog theoretisch en beschrijvend karakter met helaas in mijn ogen te weinig praktisch materiaal. De InnovatieCirkel kent drie aandachtsgebieden voor succes bij innoveren: 1. De BuitenCirkel 2. De BinnenCirkel 3. Talentontwikkeling Deze aandachtsgebieden worden ruimschoots voor het voetlicht gebracht. Interessant is de case in hoofdstuk 8 van de gemeente Heerenveen, die laat zien op welke wijze de InnovatieCirkel kan worden ingezet. 'De innovatie circel' is een theoretisch goed onderbouwd managementboek dat een methodiek presenteert die de creatieve vonk binnen organisaties moet doen overslaan. Mijn vonk zou nog meer overslaan als de inhoud iets luchtiger en praktischer was weergegeven. Naast deze uitgave zou een bijbehorend werkboek of werkschrift 'InnovatieCirkel' zeker niet misstaan.

Over Annelies Bakelaar

Annelies Bakelaar is momenteel werkzaam bij ROC Aventus als Manager dienst HRM en schrijft de recensies op persoonlijke titel. Annelies Bakelaar is hiervoor onder andere werkzaam geweest als manager, programmaleider en organisatieadviseur, zowel in de private als publieke sector. Daarnaast is Annelies Bakelaar actief in de lokale politiek (fractievoorzitter CDA Ommen) en is freelance hbo-docent. In 2004 heeft Bakelaar haar MBA Public Governance studie afgerond aan Nyenrode.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden