Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Warming-ups en energizers

Honderddrie ideeën voor het opwarmen en energie geven van en aan groepen, teams en grote bijeenkomsten met een omslag eromheen, dat is 'Warming-ups en energizers' van Marcel Karreman.

Wim Oolbekkink | 26 oktober 2010

Iedere trainer of docent maakt meer of minder gebruik van werkvormen om groepen in beweging te krijgen of focus aan te brengen. Zelf grijp ik dan vaak genoeg terug op de voor mij geijkte vormen. Wat bij een vorige training werkte zal bij deze groep vast ook werken. Soms krijg je iets aangereikt van een collega waar je mee samenwerkt. Marcel Karreman bezorgt ons daarentegen in een keer een complete schatkist met warming-ups en energizers. Compleet met een structuur van doelstelling, tijd die je eraan kwijt bent, werkwijze, eventuele benodigdheden, varianten en bij sommige vormen zelfs een contra-indicatie. Het ondoordacht inzetten van een werkvorm kan namelijk een effect veroorzaken dat je niet beoogde. Bepaalde energizers leveren bijvoorbeeld de nodige hilariteit op bij de groep. De contra-indicatie luidt dan: 'Dit spel is niet geschikt als een rustig en geconcentreerd vervolg van de warming-up gewenst is'. Toch handig. Het boekje is een vademecum, een zakboekje, een soort 'Valerius Gedenkklanken voor trainers'. Na een korte cursus 'voorbereiden en uitvoeren van een warming up' ordent het de werkvormen naar thema, zoals kennismaking, interactie, conflicthantering of teambuilding. Gezien het aantal thema's is er in elke training wel een moment waarop een of meer werkvormen passend zijn. Het nodigt trainers en docenten uit om eens nieuwe werkvormen uit te proberen. En het verrast de groepen die aan voornoemde begeleiders zijn overgeleverd. Tenslotte realiseert Karreman zich dat veel warming-ups niet in dit boekje staan. Hij roept de lezer van dit boek daarom op om zijn of haar meest bijzondere en effectieve warming-up aan hem toe te zenden. Mogelijk wordt deze warming-up dan opgenomen in een volgende druk. Totdat uiteindelijk de canon van de Nederlandse opwarmers en energiegevers kan worden vastgesteld.

Over Wim Oolbekkink

Wim Oolbekkink is programmadirecteur stichting SBI en aanjager SDG house bij Landgoed Zonheuvel in Doorn. Hij geeft samen met anderen vorm aan de missie van SBI op landgoed Zonheuvel over Samenwerken, Bezinnen en Inspireren. Daarnaast is hij zelfstandig ondernemer met Performance Happiness en De Geluksacademie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden