Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Rocket surgery made easy (Nederlandstalige editie)

Al in 2000 schreef Steve Krug zijn meesterwerk(je) met de titel 'Don't make me think'. Deze bestseller heeft de status van 'Usability Bijbel' verworven. In 2010 volgde (eindelijk!) de opvolger met als titel 'Rocket surgery made easy'. Dit boek laat zien wat usability tests kunnen opleveren en leert je vervolgens via een compleet en gedetailleerd stappenplan om deze zelf uit te voeren. Beide boeken van Krug kunnen prima los van elkaar gelezen worden.

Tanja Beugelsdijk | 4 juni 2013

Als je het je kunt veroorloven, stelt Krug, huur dan een usabilityprofessional in om de tests voor je uit te voeren. Zij hebben ervaring, kijken fris tegen je website aan, leveren een expert-review op en zijn sowieso objectiever. Heb je dat geld niet, doe het dan zelf. Doe het in elk geval niet niet!!! Het leuke van usability testing is dat het gewoon werkt. Dat betekent dat je niet op ingewikkelde manieren je leidinggevenden moet proberen te overtuigen. 'Nodig ze uit, laat het ze ervaren. Dat is het beste bewijs dat je kunt aandragen. Vraag na afloop of de 15 minuten nuttig besteed waren!' Het boek vormt een zeer complete handleiding om het eenvoudig testen van je website zelf op te pakken. Het dient daardoor als alternatief voor een workshop en is een stuk goedkoper. Verder gaat het niet alleen om het vinden van usabilityproblemen, maar geeft Krug ook aan met welke problemen je aan de slag moet en hoe je dat het beste aanpakt. Hij hangt het geheel op aan een zestal vaste stelregels. Hier staat hij vierkant achter. 1 Een ochtend per maand, meer vragen we niet. 2. Begin eerder dan in jouw ogen logisch is. 3. Werf (testdeelnemers) nonchalant en houd rekening met de verschillen. 4. Maak er een kijksport van. 5. Stort je rigoureus op de belangrijkste problemen. 6. Probeer bij het oplossen van problemen altijd zo min mogelijk te doen. Krug meldt in de inleiding dat hij schrijven een kwelling vindt. Wonderbaarlijk, want het lijkt wel alsof het zijn beroep is. No nonsense, to the point, met humor en met veel overtuigskracht leidt hij je op tot usability tester of tot aanjager van usability tests. Zijn eindeloze nieuwsgierigheid - Krug leest veel op zijn vakgebied en deelt zijn bronnen genereus met toelichting - maakt dat dit boek een perfecte opstap vormt om kennis te maken met de discipline 'usability testing' in de praktijk.

Over Tanja Beugelsdijk

Tanja Beugelsdijk is zelfstandig communicatie-expert. Haar jarenlange ervaring in verkoop, marketing, communicatie én branding maakt dat ze binnen deze disciplines de juiste afstemming vindt en daarmee gericht een bijdrage kan leveren aan de verbinding met klanten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden