Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Aan het werk met Actiekaarten!

Lia Bijkerk en Titia van der Ploeg doen een mooie belofte in hun voorwoord. 'Aan het werk met actiekaarten' zal trainers en docenten 'ongelooflijk veel tijd' besparen en de kwaliteit van de training verhogen, deelnemers leren meer én met meer plezier. De doos in handige boekvorm ligt uitdagend in mijn handen, de verwachtingen zijn hooggespannen.

Maarten Fijnaut | 7 januari 2013 | 3-4 minuten leestijd

De grote kaarten in 'Aan het werk met actiekaarten' bevatten veel handige tips en ideeën om uitdagingen aan te gaan en een handige toolkit voor trainers die meer creativiteit zoeken bij het uitwerken van een training. De oefeningen zijn speels en moedigen actie aan, voor inbedden en uitwerken wordt wel wat creativiteit van de trainer zelf verwacht.

Als coach en trainer sta ik altijd open voor nieuwe creatieve manieren om mensen in beweging te krijgen. Ik bedenk zelf regelmatig nieuwe vormen en spar met collega's om iets van hen te 'stelen'. De meest waardevolle resultaten, zijn oefeningen die 'af' zijn, opdrachten die passen in het totaalplaatje en na afloop concreet iets opleveren. Oefeningen die een begin en een eind hebben en die de deelnemers verrassen én op een andere manier 'aan de slag' laten gaan.

Het resultaat staat hierin altijd voorop, de manier waarop is hieraan voor mij ondergeschikt. Toch kan een resultaat verrassend sneller worden bereikt door creatieve werkvormen, precies dus wat dit 'boek' belooft en juist daarom ben ik nieuwsgierig, maar ook kritisch.

Bij een mooi pakket als dit wordt de zin om er mee aan de slag te gaan aangewakkerd. Een handleiding beschrijft uitvoerig de theorie en beknopt de wijze om de kaarten in de praktijk te brengen. Iedere kaart is uniek en is onderdeel van een 'intelligentie groep', herkenbaar aan een kleur en een symbool. Zo bevat 'interpersoonlijke intelligentie' kaarten als 1 tegen 100, taboe en pictionary.

Alle kaarten behandelen een manier waarop creatief met een 'onderwerp' kan worden gewerkt. De kaarten geven in enkele bullet points uitleg over de opdracht en bevatten een voorbeeld van een training en de manier waarop de specifieke opdracht resultaat heeft bereikt. Geen schat aan informatie dus of tips over de wijze waarop de oefening kan worden geïntegreerd. Van de trainers die aan de slag gaan met deze toolbox wordt daarom een hoge mate van senioriteit en creativiteit verwacht. De oefeningen zelf zijn nog niet 'af'.

Deze toolbox bevat veel creatieve onderdelen die in een training in te zetten zijn, soms gecombineerd met elkaar. Nagenoeg alle kaarten hebben een behoorlijk speels karakter. Dit maakt de oefeningen erg geschikt voor het onderwijs of meerdaagse trainingen waar deelnemers al 'los' zijn gemaakt.

Een uitstekende tool dus voor docenten die de lessen wat meer elan willen geven. Voor zakelijke trainingen kunnen de effecten averechts zijn, een directie aan de slag laten gaan met een groot probleem met behulp van een limerick of met een strip- of filmheld kan weerstand opleveren. Aan de andere kant, als deze op het juiste moment en op de juiste manier gebracht worden, is het wellicht wél raak. Problemen worden tenslotte niet opgelost op het 'niveau waarop ze worden gecreëerd', zo leerde Einstein ons.

De auteurs dagen uit om met de kaarten te experimenten. Bij veel opdrachten is er niet veel materiaal nodig en als het wel nodig is staat dit uitgebreid beschreven in de handleiding. Er zijn genoeg opdrachten te vinden om te gebruiken in mijn zakelijke trainingen en ook voor persoonlijke coaching zie ik direct mogelijkheden. Het vergt echter wel een gedegen voorbereiding om de opdrachten te integreren, de tijdsbesparing kan ik me daarom niet echt voorstellen. Of deelnemers daadwerkelijk meer én met meer plezier leren hangt af van de wijze waarop nu wordt gewerkt.

Ik verwacht geen grote veranderingen, maar kijk er naar uit om er nog meer te experimenteren met de vele creatieve opdrachten.

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden