Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Professioneel presenteren

Er zijn al heel veel boeken over presenteren geschreven. Met Professioneel presenteren komt er nog eentje bij. Maar in tegenstelling tot veel soortgelijke boeken over dit onderwerp is dit een boek waarop veel mensen misschien wel zitten te wachten. De meester himself (Obama) wordt namelijk volledig geanalyseerd. Hoe dat hij dat nou? Waarom beklijven zijn speeches zo? Het wordt ragfijn uitgelegd.

Ronald Buitenhuis | 8 augustus 2009 | 2-3 minuten leestijd

Er staan veel nuttige tips in Professioneel presenteren. De meeste volstrekt niet nieuw, maar wel handig om het bij elkaar te hebben. Van voorbereiding tot hulpmiddelen en van verbaal- en nonverbaal gedrag tot wie is mijn doelgroep eigenlijk. Voor wie zich wil verdiepen in presenteren staat alles er wel in. Meer heb je eigenlijk aan literatuur niet nodig. Oke dus. Een zeven. Maar de echte kracht van het boek zit ‘m in de analyse van Barack Obama. Als iemand de wereld momenteel bezighoudt, is hij het wel, en zijn speeches zijn nu al vermaard. Professioneel Presenteren biedt een grondige analyse van Obama en hoe hij dat doet: professioneel presenteren. En daar zitten mensen op te wachten. Wie wil er geen Obamatje worden. Wie wil niet gloriëren op de preekstoel. Er verschijnen nog altijd nieuwe boeken over presenteren waarin Obama geheel of bijna ontbreekt. ‘Professioneel presenteren’ heeft begrepen dat dat niet meer kan.

Dat een deel van de Obama-analyse uit het boek al in Onze Taal heeft gestaan, maakt niet uit. Alleen maar extra informatie. De auteur heeft er zelf ook nog een analyse aan toegevoegd. Inclusief hoe vermaarde voorgangers als Kennedy en Clinton het deden. Van Obama leren we via het boek dat goed argumenteren altijd in drie-en gaat. Yes we can, yes we can, yes we can. Niet in vieren, niet in vijf keer, nee altijd in drie. Zo moet een goede speech ook uit drie delen bestaan: kop, romp en staart. Waarbij je in de staart geen nieuwe dingen moet vertellen maar alleen herhalen. Zo maakt Obama ook eindeloos gebruik van de kracht van de herhaling. Grapje van de auteur: ook alle hoofdstukken zijn in drie-en opgedeeld. Goed is ook dat er een DVD bij het boek geleverd wordt waarop onder meer speeches van Obama en Kennedy staan. Met de theorie uit het boek, kun je als lezer zo ook de praktijk ervaren. Zo kunt u leren van de geheimen van een retorisch genie als Obama. Als gezegd, er zijn veel boeken over presenteren, maar juist de extra toevoeging van de meester himself maakt het tot een aanrader voor wie zich in presenteren wil verdiepen.

Over Ronald Buitenhuis

Ronald Buitenhuis is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden