Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het makke schaap

'Het makke schaap' van Caroline Franssen is een klein vermakelijk boekje met in totaal veertien dierenfabels die ons met beide benen op de grond houden en ons wijze korte lessen leren. Deze lessen hoeft u niet achter elkaar te nuttigen. Sterker nog: de metafoor is sterker als u ze een voor een tot u neemt. Interessant achtergrondmateriaal tijdens bijvoorbeeld een vaardigheidstraining of professionaliseringstraject.

Annelies Bakelaar | 11 februari 2009

De inspiratiebron voor dit kleine boekwerkje is de wijze waarop dieren leidinggeven in de natuur. En uiteraard hoe wij mensen vorm kunnen geven aan een nieuwe wijze van leiderschap door te kijken naar diverse diersoorten. De meest voor de hand liggende metafoor is die van 'het makke schaap'. Interessant is dat Caroline Franssen niet ingaat op de negatieve kant van het gedrag van een mak schaap, maar juist de positieve kant ervan belicht. 'Het is lang niet leuk of ook maar aangenaam om bijzonder en uniek te zijn en je eigen weg te gaan. Je krijgt te maken met weerstand, agressie, eenzaamheid en gebrek aan steun.' In een organisatie zijn 'makke' mensen het beste te sturen, kortom 'leve het makke schaap'. Een interessante en minder bekende is die van de korte visite van de ram. Het beroep organisatieadviseur zou u in het meest positieve geval kunnen vergelijken met het jaarlijkse bezoek van de ram aan de kudde. De gevolgen van zijn bezoek zijn altijd groot. Een organisatieadviseur zou eigenlijk ook zo te werk moeten gaan en de organisatie moeten bevruchten met goede ideeën en plannen. Mijn favoriet is die van 'De gans die voorop vliegt'. Er zijn namelijk maar weinig diersoorten waar leiderschap gedeeld wordt. Wisselend leiderschap is een belangrijke kracht in de organisatie en is zichtbaar bij trekvogels zoals de ganzen. En waarom dit zo krachtig is? Het vliegen in een V-vorm bespaart energie en ieder neemt het zware werk een keer op zich, waardoor de anderen kunnen uitrusten. Goed omgaan met kostbare energie dus en daarnaast laten deze dieren zien hoe belangrijk samenwerken is. 'Het makke schaap' laat u als lezer stilstaan bij het instinctieve gedrag van een aantal diersoorten (denk bijvoorbeeld aan het Bokito-gedrag) in relatie tot ons eigen gedrag in diverse managementsituaties. Wat mij betreft een interessant boekje voor diverse lezers en zeker ook leuk om cadeau te geven.

Over Annelies Bakelaar

Annelies Bakelaar is momenteel werkzaam bij ROC Aventus als Manager dienst HRM en schrijft de recensies op persoonlijke titel. Annelies Bakelaar is hiervoor onder andere werkzaam geweest als manager, programmaleider en organisatieadviseur, zowel in de private als publieke sector. Daarnaast is Annelies Bakelaar actief in de lokale politiek (fractievoorzitter CDA Ommen) en is freelance hbo-docent. In 2004 heeft Bakelaar haar MBA Public Governance studie afgerond aan Nyenrode.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden