Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Meer inzicht en overzicht met mindmappen

Mindmaps visualiseren gedachten, ideeën, complexe projecten en organisatiestructuren eenvoudig, overzichtelijk en doeltreffend. In dit boek laat Hans Buskes zien hoe we mindmaps kunnen gebruiken voor het tot de kern terug brengen van complexe informatie in allerlei vakgebieden en toepassingen.

José Otte | 11 april 2011

Hans Buskes laat zien hoe makkelijk mindmapping is toe te passen in complexe omgevingen. Aan de hand van een aantal zeer aansprekende voorbeelden laat hij ons eerst nog even de basis zien van mindmappen. Een mooie toevoeging vinden we in hoofdstuk 2 in de kleurcodering van de hoeden van De Bono. Het gebruik van de zes denkende hoeden van De Bono in combinatie met een mindmap, zorgt voor een beter afgewogen beslissing. Ook de link naar de nieuwe media, zoals bijvoorbeeld een infografiek in mindmapachtige vorm laat zien dat mindmapping volwassen geworden is. Buskes laat zien hoe mindmapping in de advocatuur kan worden toegepast om de informatie-overload weer duidelijk in kaart te krijgen. Maar ook de communicatieafdeling krijgt een groot aantal handvatten aangereikt om informatie helder weer te geven. Wat ik erg interessant vind in dit boek is het hoofdstuk over omvangrijke projecten managen met mindmappen. Door het toepassen van mindmapping in deze projecten behouden we overzicht, ontwikkelen we nieuwe denkrichtingen, brengen relaties aan, structureren en filteren we informatie. Ook het hoofdstuk over presenteren 2.0 is leuk om te lezen. Vooral interessant voor mensen die regelmatig powerpointpresentaties geven. Aan de hand van mindmapping worden deze toch een stuk leuker om te doen en te volgen. Zelf gebruik ik mindmappen bij het lesgeven. Niet langer vele slides maken, maar helder en duidelijk informatie in een oogopslag beschikbaar – voor mij en voor mijn studenten. Ik ben ook begonnen met het maken van mindmaps tijdens overleg, en ik ben verbaasd hoe makkelijk het is om weken later precies weer te weten wat er gezegd is. Al met al een mooi boek om te lezen en mee te oefenen. Er staan ook tips in over het aanschaffen van mindmappingsoftware.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden