Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kracht van wit

Even dacht ik dat we met een retrospectief uit het land van voor- en hoofdwas te maken hebben, maar gelukkig zet de subtitel 'Verandert de Crisis Ons Leven?' ons op het juiste been. Bekend is dat crisis een eeuwigdurende bron is voor de literatuur. Zonder de Tweede Wereldoorlog waren naoorlogse schrijvers als Minco en Mulisch, Claus en Van het Reve nergens geweest.

Nick van Loendersloot | 13 mei 2013

Ook de huidige crisis vormt de inspiratie voor een nimmer aflatende stroom van managementboeken die tenminste nog iets goedmaken voor de diep dalende omzetten in de grafmediasector. Fons Van Dyck , hoofd van Think.BBDO België, columnist bij De Standaard, auteur van 'Het Merk Mens' en in zijn vorige leven campagneleider bij de Belgische SP, schreef een uitstekend leesbaar boek over de consument en de crisis. Verdeeld over acht hoofdstukken, afgesloten met samenvattende conclusies en korte cases uit Nederland en België. Gedegen voorzien van een indrukwekkend notenapparaat. Hij behandelt de trends en trekt lessen voor de toekomst. Hij ziet de crisis als een zuivering, de nieuwe familie in een bredere hoedanigheid als bindmiddel; voorziet - wellicht als oud SP'er - opstanden van mondige consumenten en onderbouwt zijn gedachtegoed onder meer met eigen onderzoek van BBDO dat eind 2008 verscheen. Het geheel wordt afgesloten met een credo van tien 'Algemene Besluiten'. Lezen dus, vooral omdat de flaptekst het boek aanmerkt als 'Een kompas voor ons allemaal in verwarrende tijden'. Bij nadere bestudering ben ik echter bang dat het met dit kompas niet altijd goed toeven is op de Westerschelde en dat het wellicht enige calibratie behoeft. Zo voorspelt Van Dyck dat crisis het geefgedrag naar de goede doelen niet hoeft te beïnvloeden. Terwijl de goede doelen hun begrotingen toch drastisch naar beneden bijstellen. Dat een nicheaanbieder als Westmalle bijzonder is, lees ik ook in Volkskrant magazine waar de opkomst van de kleinschalige brouwers wordt beschreven. En de Hema-case van René Repko, die zonder meer bewondering afdwingt, is reeds vele malen de revue gepasseerd, evenals de Rabobank die midden in de samenleving staat.' Daarmee is het geen slecht boek en kun je als marketeer inspiratie opdoen uit de honderden aardige voorbeelden, noties en ideeën die langskomen. Dan nemen we de stellingachtig conclusies en de algemene besluiten op de koop toe. Alleen dat pseudo-esoterische gedoe met dat wit, dat zuiverend is en verbindend en vernieuwend, daar kan ik slechts een dealerwijsheid tegen over zetten: met een witte blijf je zitten. Het is niet te hopen voor de auteur en de uitgever.

Over Nick van Loendersloot
Nick van Loendersloot is voorzitter van de examencommissie en docent marketingcommunicatie bij SRM, hét opleidingsinstituut voor beginnende én ervaren professionals in de marketing, marketingcommunicatie, communicatie en sales.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden