Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leidinggeven, waardecreatie en het maken van resultaatafspraken

Een handzaam boekje over ‘Leidinggeven, waardecreatie en het maken van resultaatafspraken’ van Pieter van der Haak. Een klein boekje dat gaat over excellent presteren en hoe je dat samen doet. Wel duidelijk ook geschreven vanuit het perspectief van de eigen organisatie en wat deze de lezer kan aanbieden.

Dick Bos | 2 mei 2016

Eigenlijk is het een klein naslagwerkje, het boekje over ‘Leidinggeven, waardecreatie en het maken van resultaatafspraken’ van Pieter van er Haak, en beperkt in omvang. Het boekje is er een uit de Koe-reeks en combineert verschillende elementen. Het is een boekje dat niet gaat over SMART of over de personele cyclus en Resultaat Gerichte afspraken. Het boekje gaat wel over excellent presteren en hoe je dat samen doet. Door de schrijver wordt beloofd dat je na het lezen van dit boekje weet hoe je samen met je teamleden op de juiste manier resultaatafspraken kunt maken. In het boekje worden een aantal thema’s behandeld, zoals: 1. Samenwerken = waarde creëren 2. ‘Organiseren’ versus ‘organisatie’ en 3. Loskomen van functieomschrijvingen. De wereld verandert om ons heen en meer en meer ontwaakt het besef dat mensen meer zijn dan sec functionarissen. De aandacht verschuift weer naar samen werken met mensen. Niet alleen als bedrijf wil je een toegevoegde waarde leveren aan de maatschappij, maar ook de medewerkers zijn steeds meer bezig met hun betekenisgevende rol. Daarnaast zijn mensen vooral gemotiveerd als ze het gevoel hebben dat hun werk waardevol is, er toe doet! De huidige trend is dan ook om steeds meer te gaan werken met zelfsturende teams en daarbij geldt volgens Pieter van der Haak: ‘De rol van leidinggevende/manager is er primair om het team gericht te houden op de gezamenlijke bedoeling. De rest is afhankelijk van de taakvolwassenheid van de medewerkers van het totale team.’ Verderop in het boek wordt dat nog eens benadrukt: ‘De toegevoegde waarde van de leidinggevende is dus vooral richting bepalen, de bedoeling duidelijk hebben en vervolgens het team faciliteren om te zorgen dat zij het werk gedaan krijgen.’ Een belangrijke rode draad die volgens mij door het boek heenloopt is: ‘Samenwerken wil zeggen dat je op zoek gaat naar complementaire kwaliteiten.’ Het boek is leuk om te lezen voor mensen die iets meer willen halen uit de wijze waarop zij leiding willen ‘gaan’ geven. Prettig leesbaar met aansprekende voorbeelden.

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden