Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een zaak van zacht werken

Na mijn positieve ervaringen met ‘Een zaak van fans’ van Ellen de Lange-Ros, waren mijn verwachtingen hoog gespannen toen ik aan dit tweede boek van deze schrijfster begon. Die verwachtingen zijn zeker waargemaakt; het boek leest vlot weg en heeft me, als hardwerkende ondernemer, een spiegel voorgehouden. Dit ervaar ik zeker als waardevol.

Sonja de Bruin | 10 oktober 2014

Toch ook enkele kritische noten; aan het begin van het boek wordt naar mijn mening te veel reclame gemaakt voor het boek ‘Een zaak van fans’ door er in het begin regelmatig naar te verwijzen. Hierdoor was er bij mij, voordat ik goed en wel was begonnen met lezen, al een bepaalde mate van irritatie en dat is dat is zonde, want het boek is gewoon goed. Daarnaast is, hoewel ik een liefhebber ben van managementboeken in romanvorm, het verhaal wel erg dunnetjes en komt het einde nogal gekunsteld over. Ook in dit boek spelen Joris (manager bij een bedrijf), Anna (zzp-er), Orlando (eigenaar van een hoedenwinkel) en David (muzikant) weer een rol, maar de hoofdrol is ditmaal weggelegd voor Robin, een gitarist in de band van David. Robin heeft zich het ‘zacht’ werken al met succes eigengemaakt en legt Joris, Anna, Orlando en David de vijf stappen van zacht werken uit aan de hand van praktische opdrachten. Aan het einde van ieder hoofdstuk kun je zelf met de opdrachten die betrekking hebben op dat hoofdstuk aan de slag. Ik moet bekennen dat ik nog niet alle opdrachten heb uitgevoerd, al doe ik vanaf nu mijn best om zaken één voor één af te handelen en meer in het ‘nu’ te leven, wat de belangrijkste onderdelen zijn van stap 1. Bij stap 2 krijg je meer inzicht in zaken die jou energie geven of kosten. Door dit inzicht, leer je beter luisteren naar je intuïtie, wat een belangrijke stap is op weg naar ‘zacht’ werken. Dit in tegenstelling tot ‘hard’ werken, dat vaak iets weg heeft van verplichte corvee. In de volgende twee stappen ga je achterhalen wat je angsten en je dromen zijn en hoe je daar bewust mee aan de slag kunt gaan en in de allerlaatste stap wordt uitgelegd hoe belangrijk het is om vanuit overvloed te denken en niet vanuit schaarste. Door vanuit overvloed te denken leer je namelijk nieuwe mogelijkheden te zien en blijf je niet hangen in beperkingen. De voorwaarde om dit te kunnen doen is het hebben van fysieke en mentale energie. Deze vijf stappen vormen tezamen de manier om te komen tot zacht werken. Kortom een leerzaam, beknopt en leesbaar boekje, dat niet heel vernieuwend is, maar mij weer eens een spiegel voorhield dat het ook anders kan. Met de opdrachten en het gratis zacht-werken-boek kan je meteen praktisch aan de slag. Dus werk aan de winkel voor alle hardwerkende ondernemers om in de toekomst zachter te kunnen werken!

Over Sonja de Bruin

Sonja de Bruin is oprichter en eigenaar van Themis Consultancy. Themis Consultancy verleent diensten op het gebied van Quality Assurance en Process Improvement aan bedrijven die zich bezighouden met software- en/of systeemontwikkeling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden