Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een zaak van hart-werken

Een zaak van hart-werken is al weer het vierde succesvolle boek van Ellen de Lange-Ros in de serie ‘Een zaak van ...’. Dat geeft wel aan dat het concept van deze businessromans staat als een huis.

Sonja de Bruin | 10 mei 2016

Het boek leest prettig weg en je steekt er ondertussen ook wat van op. Hard werken, met allerlei vervelende consequenties, blijkt helemaal niet nodig. Dit keer krijgt de vertrouwde vriendengroep lessen over hart werken met een ‘t’ en dat heeft verstrekkende gevolgen. Maar daarover straks meer. In tegenstelling tot de voorgaande boeken uit deze serie, ben ik niet onverdeeld positief over dit boek. Er is helemaal niets mis met het ‘volgen van je hart’ en ik denk dat iedereen wel beseft dat het waardevol is om vanuit je hart te werken, maar niet gemakkelijk. Echter de extreme successen die de hoofdrolspelers boeken met het toepassen van ‘hart werken’, komen ongeloofwaardig (lees Amerikaans) over. Hierdoor boet het boek voor mij aan waarde in. Daarnaast hebben enkele oefeningen die aan het einde van ieder hoofdstuk staan, een bepaalde mate van ‘zweverigheid’, die mij minder aanspreekt. Het stellen van vragen aan je hart is voor mij een brug te ver. Ten derde is het concept van ‘hart werken’ met de daarbij gebruikte termen zoals hartwijsheid, niets anders dan het aloude volgen van je intuïtie. Maar nu eerst terug naar waar het boek over gaat. In de inleiding worden de karakters geïntroduceerd rondom een heel speciaal moment in hun leven: hun gezamenlijke trouwdag. Op deze dag geven de vrienden Anna (ZZP-er), Joris (lid van de raad van bestuur van groot bedrijf) en Orlando (hoedenmaker) hun ja-woord aan hun respectievelijke partners. Na de inleiding volgen er vier lessen, met aan het einde van ieder hoofdstuk een aantal oefeningen om het geleerde in de praktijk toe te passen. De eerste les gaat over het volgen van je hart en dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat er hierbij om niet alleen te luisteren naar de signalen van je hoofd, maar ook naar die van je hart, de zogenaamde hartwijsheid. De volgende les leer je de eventuele ruis die hart werken in de weg staat, herkennen en wegnemen. Waarna in hoofdstuk 3 wordt ingezoomd over het toepassen van hart werken in je bedrijf. Tenslotte komt in de laatste stap de essentie van hart werken aan bod en dat is liefde. Hierbij wordt ook benadrukt dat als je je werk niet met liefde doet (denk aan mensen helpen), dat er dan iets niet klopt. Met liefde kun je angst om vanuit je hart te gaan werken wegnemen. In alle hoofdstukken leef je mee met de vriendengroep hoe zij met vallen en opstaan de lessen in de praktijk brengen. Uiteindelijk brengt het hun enorme successen op zakelijk vlak: Joris krijgt de grootste portefeuille in de raad van bestuur, Orlando wordt benaderd om te komen werken voor een belangrijk modehuis en Anna kan het door haar ontwikkelde spel bij een groot internationaal bedrijf uitrollen. Ondanks de kritische noten, wilde ik toch aan de slag gaan met het boek en heb ik, via de link die in het boek staat, het werkboek hart werken besteld,. Helaas was dit op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar ik krijg wel voortaan een wekelijkse nieuwsbrief.

Over Sonja de Bruin

Sonja de Bruin is oprichter en eigenaar van Themis Consultancy. Themis Consultancy verleent diensten op het gebied van Quality Assurance en Process Improvement aan bedrijven die zich bezighouden met software- en/of systeemontwikkeling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden