Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ondernemers boegbeelden

'Ondernemers boegbeelden. 30 succesvolle ondernemers in beeld' van Jacco van den Berg is een toegankelijk boek vol ondernemerservaringen. 30 succesvolle ondernemers komen in aparte hoofdstukken aan het woord en geven een kijkje in de keuken van succesvol ondernemerschap. De interviews zijn openhartig, eerlijk en laten je zien dat ondernemen een kwestie is van vallen en opstaan, succes en falen, hard werken en focus.

Fimke Vellekoop | 4 december 2013

Wat alle ondernemers in dit boek verbindt, is hun focus: de meerderheid werkt zich drie slagen in de rondte en leert door vallen en opstaan succes te hebben met hun onderneming. Ook het tijdig kunnen zien van kansen, een enorm doorzettingsvermogen en een sterke aansluiting met de doelgroep, zijn kwaliteiten die deze ondernemers kenmerken. In elk interview komen de onvermijdelijke vragen voorbij: wat was je grootste miskleun, je ergste valkuil en hoe kwam je er weer bovenop? Elke ondernemer heeft hier een passend en persoonlijk antwoord op, maar de nadruk blijft bij de meesten liggen bij het opstaan. Dat je als ondernemer wel eens valt, lijkt evident, maar hoe het komt dat je valt, daar wordt iets te gemakkelijk aan voorbij gegaan. Met name voor beginnende ondernemers zou dat bijzonder nuttige informatie zijn, omdat het je dan inzicht kan bieden in hoe je de val kunt voorkomen. Helaas blijven de vrouwelijke ondernemers in dit boek nogal onderbelicht. Zo zijn van de 30 ondernemers die aan het woord komen er slechts 3 vrouw. Ook wordt in 'Ondernemers boegbeelden' de ondernemerswereld vooral geschetst als een mannenwereld. De zakenvrouwen die aan het woord komen, benadrukken dit door hun rol als vrouw in de zakenmannenwereld expliciet te benoemen, iets wat naar mijn mening geen recht doet aan hun succes als ondernemer. Misschien is het statistisch gezien waar dat de meeste ondernemers mannen zijn, maar met een groeiend aantal vrouwelijke ondernemers, had de schrijver wel een iets eigentijdser weg in mogen slaan. 'Ondernemers boegbeelden' is een prettig leesbaar boek, dat je een toegankelijk inzicht geeft in succesvol ondernemerschap. Wat echter mist is een eerlijke vertegenwoordiging van vrouwelijke ondernemers én een iets waarheidsgetrouwe (en minder jubelende) benadering van 'vallen en opstaan' binnen het ondernemen.

Over Fimke Vellekoop
Fimke Vellekoop is de drijvende kracht achter Tekstalig, een taal- en tekstbureau in Utrecht, dat zich gespecialiseerd heeft in tekst- en taaldiensten voor zowel particulieren als bedrijven. Naast haar onderneming werkt Fimke parttime in het onderwijs, waar zij o.a. hulplessen Nederlands verzorgt.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden