Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De zwarte doos van de boardroom

Een boek over toezicht geschreven aan de hand van ervaringen van toezichthouders door de mensen achter Toezicht met Pit.

José Otte | 26 november 2015

Een boek over toezicht, in een tijd waarin we steeds vaker geconfronteerd worden met situaties waarin er iets misgaat in dat toezicht. Het boek heeft twee delen. In het eerste deel worden dilemma’s uit de praktijk van commissarissen gedeeld. In het tweede deel worden concrete handvatten gegeven om nieuw toezicht vorm te laten krijgen. De dilemma’s uit de praktijk zijn helder beschreven, met duidelijk het waarnemen met ‘open mind’ in het vizier. Een van de stappen die later ook weer terug komt in deel twee. De dilemma’s spelen zich af in de verschillende situaties waar je als commissaris terecht kunt komen. Een interessant dilemma voor mij persoonlijk is dat van een vrouwelijke commissaris die in een raad van toezicht wordt gevraagd deel te nemen om aan de diversiteitsquota te voldoen. Er wordt echter niet echt samengewerkt of goed gecommuniceerd waardoor de nieuwe commissaris zich steeds vaker alleen voelt staan in haar werk. Zij blijft een minderheid in de groep en kan dus niet haar werk doen. In het tweede deel worden niet zo zeer oplossingen voor de besproken dilemma’s gegeven, maar wordt de Cirkel van Waarnemen aangedragen als een methode om de onderlinge dialoog te stimuleren. Aan de hand van de vijf stappen wordt duidelijk dat zij (de stappen) gebaseerd zijn op hoe wij in contact staan met de wereld om ons heen (via de zintuigen). De auteurs breken een lans voor de introductie van de dialoog binnen de raad van toezicht of raad van commissarissen. Het boek is interessant leeswerk voor commissarissen en mensen die geïnteresseerd zijn in dit vak. Leuk om te lezen. Je krijgt het gevoel dat er een frisse wind aan het ontstaan is in dit deel van de bedrijfswereld.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkt als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteert sociale innovatie door het introduceren van dialoog groepen waarin gewerkt wordt met bijzondere vragen. Ze is verbonden aan Mizu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Karin Doms, Hanske Plenge, Hanneke de Zwart
De zwarte doos van de boardroom

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden