Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Professionele loopbaancoaching

Het lijvige boek 'Professionele loopbaancoaching' houdt gangbare loopbaantheorieën kritisch tegen het licht en maakt ze met behoud van het goede toepasbaar voor hedendaagse loopbaanvraagstukken. De auteur Rozemarijn Dols geeft een overzicht van de mogelijkheden en benadering van actuele loopbaanvragen. Daarnaast laat zij zien wat de voordelen zijn van het bijeenbrengen van de beste elementen uit verschillende stromingen. Maar vooral geeft zij inzicht in wat het vakgebied inhoudt door middel van het aanbieden van theorie en praktische hulpmodellen. Kortom: dé encyclopedie voor de loopbaancoach!

Annelies Bakelaar | 12 maart 2008

'Professionele loopbaancoaching' van auteur Rozemarijn Dols behandelt een relatief jong en trendgevoelig vak, namelijk het loopbaanadviesvak. Dit vak bestaat uit diverse stromingen en beschikt nog niet over een eenduidige kader waarmee de loopbaanadviseur werkt. Dols gebruikt de term 'loopbaancoach' omdat het in de brede zin gaat over coaching. Door de toevoeging van het woord 'loopbaan' bestrijkt het een specifiek vakgebied. Bij loopbaancoaching is in eerste instantie de vraag van de cliënt leidend. Vragen waarop een cliënt in een loopbaantraject antwoord moet krijgen, zijn: - wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? - waar vind ik dat, hoe kom ik daar? - waarom zit ik hier, hoe zit ik hier, hoe verwerk ik tegenslagen? 'Professionele loopbaancoaching' is ontstaan vanuit de praktijk en behandelt dan ook de meest uiteenlopende vraagstukken en ontwikkelingen. Het boek is opgedeeld in drie delen, te weten: - deel 1 'de basis'; - deel 2 'thema's; - deel 3 'methodieken en professionalisering'. In deel 1, bestaande uit de eerste vier hoofdstukken van het boek, wordt het fundament rondom het vak loopbaanadvisering gelegd. Er wordt een helder theoretisch overzicht gegeven van de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden in het loopbaanvak, de beschikbare hulpmodellen, de intake en de psychische problematiek. Deel 2 staat in het teken van de diverse thema's die te maken hebben met loopbaanadvisering. Thema's die aan de orde komen zijn: keuzebegeleiding (wat wil ik?), competentiecoaching (welke loopbaan moet ik ontwikkelen?), levenscoaching (hoe kan ik zin geven aan mijn werk?) en loopbaancounseling (wat remt mij in mijn loopbaanontwikkeling?). Alle thema's worden zeer uitgebreid behandeld met een gezonde dosis theorie, maar zeker ook met voldoende tips & praktische informatie. Het derde deel 'methodieken en professionalisering' gaat van start met een hoofdstuk over 'de toolkit van de loopbaancoach'. De loopbaancoach gebruikt niet alleen instrumenten, maar is zelf ook een instrument. Deel drie zie ik als een goedgevulde gereedschapskist vol hulpmiddelen, instrumenten en technieken die een loopbaanadviseur ter beschikking staan. Gegroepeerd naar thema, wordt aandacht besteed aan relevante instrumenten of oefeningen die een adviseur kan inzetten. En mocht er nog informatie missen (ik kan het me haast niet voorstellen), dan kan die gevonden worden in de diverse bijlagen op de website van de uitgever waar diverse extra informatie, links en dergelijke te vinden zijn. Hiervoor moet u zich wel registreren. 'Professionele loopbaancoaching' is wat mij betreft het Walhalla voor iedere professional die zich bezighoudt met loopbaanvraagstukken!

Over Annelies Bakelaar

Annelies Bakelaar is momenteel werkzaam bij ROC Aventus als Manager dienst HRM en schrijft de recensies op persoonlijke titel. Annelies Bakelaar is hiervoor onder andere werkzaam geweest als manager, programmaleider en organisatieadviseur, zowel in de private als publieke sector. Daarnaast is Annelies Bakelaar actief in de lokale politiek (fractievoorzitter CDA Ommen) en is freelance hbo-docent. In 2004 heeft Bakelaar haar MBA Public Governance studie afgerond aan Nyenrode.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden