Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Helemaal vrij!

Eigenlijk stond ik op het punt om het vorige boek van Hormann ('Hypotheekvrij!') aan te schaffen, maar toen ik zijn nieuwe 'Helemaal Vrij!' zag besloot ik toch anders. Als 26-jarige viel ik niet helemaal in de doelgroep van 45-plussers maar gezien Hormann's staat van dienst had ik er vertrouwen in dat hij mij zeker zou kunnen interesseren.

Bote Scholtens | 2 september 2013

Ik houd me vrij veel bezig met de ontwikkelingen op de huizenmarkt en lees daarvoor ook met enige regelmaat Hormanns columns. Hij is af en toe wat extreem in zijn doen en laten (wie lost in vijf jaar de helft van zijn hypotheek af?), maar het inspireert mij ten volle. Gelukkig wijst Hormann er in zijn boek op dat zijn verhaal eigenlijk voor alle generaties relevant is en dat kan ik alleen maar beamen. De eerste helft van het boek zou je kunnen zien als een verantwoording van zijn vorige boek. Naar aanleiding van Hypotheekvrij! kreeg Hormann veel vragen van bezorgde huizenbezitters en mensen die zich niet konden vinden in zijn theorie. Helemaal Vrij! begint daarom met een nadere uiteenzetting van zijn vorige boek. Dit maakt het boek leesbaar voor iedereen die Hypotheekvrij! niet heeft gelezen. Met een sterke combinatie van rationele en irrationele argumenten legt Hormann uit waarom je een hypotheek moet zien als een blok aan het been en je deze dus beter zo snel mogelijk kunt aflossen. Je hoeft het niet altijd met hem eens te zijn (zijn redenering over de nadelen van de versoepeling van het ontslagrecht snijden mijn inziens geen hout) maar het boek geeft ontzettend veel inzichten in hoe je óók in het leven kunt staan. Soms schetst Hormann een dusdanig negatief financieel scenario dat je bijna het gevoel krijgt beter keihard te kunnen werken om je hoofd nog boven water te kunnen houden. Hormann is goed onderlegd, goed geïnformeerd en komt met scherpe, soms ironische en vaak zeer komische vergelijkingen. In de tweede helft van het boek komt Hormann bij zijn main point: je hoeft niet tot je 67e door te werken om dan met je verdiende geld te kunnen genieten van het leven door meer te consumeren. Volgens Hormann kun je best met minder geld net zoveel van het leven genieten, maar moet je bereid zijn ook te downsizen en vooral te genieten van vrije tijd in plaats van een nog grotere televisie. Geen gek idee. Soms komt Hormann over als een oude zeurpiet. Hij klaagt bijvoorbeeld over het feit dat er tegenwoordig zo weinig boekhandels zijn. Misschien ben ik inderdaad te jong en te vrijzinnig om het met hem eens te zijn. Je krijgt soms ook het idee dat je er volgens Hormann een Spartaanse levensstijl op moet nahouden, maar hij probeert eigenlijk duidelijk te maken dat je vooral van (de tijd in) je leven moet genieten. Geen boek over managen op het werk, maar over het managen van je leven. Zeker de moeite waard, vooral als je open staat voor nieuwe inzichten en niet bang bent om je eigen leven eens flink onder de loep te nemen!

Over Bote Scholtens
Bote Scholtens is organisatieadviseur bij Adviestalent en heeft ruim drie jaar ervaring als projectmanager bij vraagstukken rondom huisvesting en Het Nieuwe Werken. Bote schreef zijn scriptie over de beslissende factoren rondom Het Nieuwe Werken bij financiële dienstverleners. Naast zijn werk als projectmanager doet Bote onderzoek en publiceert hij artikelen over HNW.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden