Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Sociocratie 3.0

Dit boek leest als een businessnovelle waarin je meegenomen wordt in het persoonlijke verhaal van Kris. Kris wordt leider/directeur van een bedrijf waar hij sociocratie 3.0 introduceert. Met hulp van allerlei herkenbare organisatie perikelen krijgt de lezer een zeer praktische uitleg over sociocratie 3.0, afgekort S3.

Anke Tijtsma | 16 januari 2020 | 1-2 minuten leestijd

De auteur, Jef Cumps, legt aan de hand van de belevenissen van leider Kris uit wat sociocratie is en wat het voor een team of organisatie kan opleveren. Het boek wordt daardoor nergens theoretisch. De vele dialogen tussen hoofdrolspelers in het bedrijf van Kris en de S3 adviseur Bernie zijn her en der een beetje langdradig. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat je als lezer je ogen over de pagina’s heen kunt laten vliegen. Door de fraaie lay-out van het boek zal je geen relevante informatie missen. Definities of belangrijke principes tref je aan in tekstwolken of in een blauwgedrukt lettertype.

Het boek is mijns inziens vooral geschikt voor lezers zonder enige voorkennis van S3 die op een verhalende manier informatie willen vergaren. Veelgebruikte termen binnen S3 komen aan de orde. In ieder hoofdstuk wordt een aspect toegelicht en in het hoofdstuk erna volgt logischerwijs het vervolg. Als je S3 wilt gaan introduceren op je werkplek tref je in dit boek aan hoe je dat op gedoceerde wijze zou kunnen aanpakken.  Wil je snel de begrippen die horen bij S3 tot je nemen dan zou ik er niet voor kiezen om deze businessnovelle daarvoor te gebruiken. Bij het terugzoeken van definities word je gedwongen door het boek te bladeren; je wordt niet geholpen door een inhoudsopgave of een begrippenlijst.

De titels van de hoofstukken passen goed bij een novelle: “Kris gaat stiekem aan de slag’. Daardoor wordt je als lezer afgeremd om het boek als een naslagwerk te zien. Dat is ook vast niet de bedoeling van de auteur die meer dan tweehonderd pagina’s volschreef over de belevenissen van Kris.

Kortom een boek met een praktijkverhaal vol anekdotes over hoe je start met sociocratie als je er nog nauwelijks iets van af weet.

Over Anke Tijtsma

Anke Tijtsma is organisatie-antropoloog en gespreksmaker bij Buro AanZet. Door middel van haar systemische blik op organisatievernieuwing stimuleert ze de veranderkracht van haar opdrachtgevers en hun medewerkers. Ze is gefascineerd door ingesleten patronen in organisaties. In haar procesmatige aanpak speelt ze met ‘maken’ en kunst. Ze heeft een voorliefde voor werken in publieke organisaties.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden