Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Durf te vragen

'Durftevragen' is een enorm inspirerend naslagwerk voor iedereen die fan is van de kracht van sociale overwaarde. Tegelijkertijd is het ook een zeer goede omschrijving van durftevragen voor iedereen die nog niet met dit internetfenomeen bekend is. Met behulp van sociale media als Twitter en de hashtag #durftevragen worden vraag en antwoord aan elkaar geknoopt. Als je met ideeën, problemen of niet van de grond komende plannen rondloopt, weet je na het lezen van dit boek zeker weer welke kant je uit moet.

Linda Poort | 3 februari 2012

De toon van 'Durftevragen' wordt al gezet voordat het boek goed en wel begonnen is. Een citaat: 'Durftevragen ontleent zijn kracht aan de kunst van het delen. Hoe zichtbaarder je bent en hoe meer je weggeeft, hoe makkelijker het voor mensen wordt om jouw ideeën te verspreiden en hoe uitnodigender je voor hen bent om geholpen te worden. Het is de nadrukkelijke droom van durftevragen om over de hele wereld bekend te worden en uiteindelijk overbodig te worden. Alles uit dit boek mag je daarom kopiëren, uitscheuren, filmen, fotograferen, naspelen in films of toneelstukken, uitbeitelen in rotsen. Het maakt ons niet zo veel uit, we willen graag dat dit gedachtegoed zo veel mogelijk mensen bereikt. We vinden het wel tof wanneer je ons als bron noemt. Alvast bedankt voor het helpen verspreiden van onze ideeën, verhalen en ervaringen.' Met deze stelling geven Nils Roemen en Fanny Koerts precies aan waar durftevragen voor staat: 'Het delen van kennis en ideeën was nog nooit zo makkelijk en aantrekkelijk. Niet wat je hebt, maar wat je deelt is belangrijk.' De auteurs leggen vervolgens uit hoe durftevragen is ontstaan, dat om hulp vragen geen schande is en dat de meeste mensen het juist fijn vinden om anderen te kunnen helpen. Iedereen is immers wel ergens goed in. Met de vele geweldige voorbeelden door het hele boek heen wordt daarnaast niet alleen uitgelegd welke kentering er tegenwoordig in de wereld gaande is, maar ook wat er allemaal mogelijk is als je óók durft te vragen wat zelfs jezelf wel heel onconventioneel in de oren klinkt. Naast dat mensen moeten leren dat vragen mág, dient men volgens de schrijvers ook te leren dat géven mag. Natuurlijk kun je te maken krijgen met mensen die het niet zo nauw nemen met de gangbare, doch ongeschreven beleefdheidsregels, maar over het algemeen kun je stellen: delen is vermenigvuldigen: 'Hoe meer kennis je deelt, hoe groter de kans dat mensen terugpraten en op die manier jouw kennis weer verrijken.' Aan het eind van het boek staat een lange lijst met tips, onderverdeeld onder de kopjes Durven en Doen. Hierin staan de tips die door het hele boek genoemd worden handig op een rijtje, plus worden nog extra handvatten aangereikt. Mensen die naast deze tips nog wel wat extra hulp kunnen gebruiken bij het durven vragen, kunnen natuurlijk altijd één van de vele durftevragenbijeenkomsten bezoeken die te vinden zijn op durftevragen.com. Het boek maakt wel duidelijk dat op die bijeenkomsten mooie dingen worden bereikt. En heb je op dit moment geen geld te besteden om zo'n workshop met waardebepaling achteraf te betalen, dan kun je altijd nog de verlanglijst van durftevragen raadplegen. Wie maakt een durftevragenluchtballon? Je moet het maar durven vragen. Dus, loop je met een probleem, idee, vraag, plan of iets soortgelijks rond, of kun je altijd wel een dosis positieve inspiratie gebruiken, dan is het boek Durftevragen zeker iets voor jou.

Over Linda Poort

Linda Poort werkt als medewerker communicatie en webredactie bij IIA Nederland, dé beroepsorganisatie van internal auditors. Ook is ze mede-eigenaar van Wandelenmacedonie.nl, heeft ze het boek Richting Freelancen geschreven en is ze medeauteur van Het Freelancersalfabet. In haar vrije tijd leest Linda alles wat los en vast zit, onder het genot van grote mokken thee en stukken pure chocolade.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden