Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Bedenk eens wat nieuws

'Je chef verwacht nieuwe onderwerpen in de (redactie)vergadering, maar je vindt maar geen goed idee - hoe los je dat op?' Direct werd ik getriggerd door deze eerste zin op de achterkant van 'Bedenk eens wat nieuws'. Tenzij je dagelijks bruist van nieuwe ideeën moet dit toch een herkenbaar moment zijn. Of je nou journalist bent of niet, iedereen wil anderen inspireren met iets nieuws. Ik dacht: kom maar op!

Bote Scholtens | 5 december 2012

Helaas. Om verschillende redenen was 'Bedenk eens wat nieuws' een teleurstelling. Allereerst heb ik me gedurende het gehele boek afgevraagd of dit boek wel aan mij was gericht. Hoewel op de achterkant 'journalisten (in spe)' stond vermeld, is het inhoudelijk weinig vernieuwend voor een eerstejaarsstudent journalistiek. 'Wat is eigenlijk journalistiek?' is niet bepaald een vraag om lang bij stil te hoeven staan, tenzij het boek juist daar over gaat natuurlijk. Maar de gedetailleerde uitleg van Karel van den Berg deed me afvragen wat een gemiddelde 'journalist (in spe)' hiervan zou vinden. Gaat het boek over journalistiek of ideeontwikkeling? Verder behandelt Van den Berg een reeks handvatten voor ideeontwikkeling. Deze handvatten zijn niet slecht, maar weinig inspirerend voor de gemiddelde professional. Of journalist. Of allebei. Nou ja. Het boek zit ook vol met tips over waar creativiteit niet uit bestaat; jammer, want ik was nou juist op zoek naar wat ik wél moest doen. Gemiste kans. Ik had verwacht te worden meegenomen in een reeks handvatten, praktische tips en ervaringen die me zouden inspireren in de wereld van ideeontwikkeling. Helaas kreeg ik veel voorkomende, vaakgebruikte methodes, voornamelijk over brainstormen. Oude wijn in nieuwe zakken. Al met al heb ik het boek na twee, drie keer te hebben gelezen met een gek gevoel aan de kant gelegd: had ik dit boek wel moeten kiezen? Is het wel aan mij gericht? Of, had ik beter moeten weten bij het uitkiezen van dit boek? Laat ik het maar op het laatste houden. In ieder geval ben ik de schrijver er dankbaar voor dat ik beter op mijn hoede zal zijn bij het uitkiezen van een volgend boek.

Over Bote Scholtens
Bote Scholtens is organisatieadviseur bij Adviestalent en heeft ruim drie jaar ervaring als projectmanager bij vraagstukken rondom huisvesting en Het Nieuwe Werken. Bote schreef zijn scriptie over de beslissende factoren rondom Het Nieuwe Werken bij financiële dienstverleners. Naast zijn werk als projectmanager doet Bote onderzoek en publiceert hij artikelen over HNW.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden