Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kets de Vries over mindfulness

‘Kets de Vries over Mindfulness’ begint met een bijzondere passage van een ontmoeting tussen Sigmund Freud en de musicus Gustav Mahler in Leiden. Deze ontmoeting laat zien dat er altijd vormen van coaching geweest zijn. Volgens hoogleraar Kets de Vries was Freud zo effectief vanwege mindfulness. Veel coaches missen volgens hem het vermogen om zorgvuldig en met een open geest te luisteren naar wat de cliënt duidelijk probeert te maken. Daarnaast ontbreekt het leiderschapscoaches volgens kets de Vries nogal aan psychologische vaardigheden en inzicht.

Remy van Gelder | 10 oktober 2014

Het boek neemt je vervolgens mee door het landschap van de psyche van de leider. De manier waarop Kets de Vries dit doet is indrukwekkend. Als een eigentijdse Freud laat hij zien hoe je inzichten uit de klinische psychologie kunt toepassen op leiderschap. Dit wordt mooi geïllustreerd door cases uit de praktijk, die ervoor zorgen dat de theorie tot leven komt. Wanneer je het boek leest is het alsof je verschillende leiders - en slachtoffers van disfunctioneel leiderschap - op de sofa voorbij ziet komen. Je krijgt hierdoor veel inzicht in allerlei disfunctionele psychische- en psychopathologische kenmerken van leiders. Ook gaat het boek in op de organisatiecultuur dat dit gedrag normaliseert en mogelijk maakt. Dit maakt het boek heel urgent en actueel. ‘Kets de Vries over mindfulness’ blijft niet beperkt tot de psyche van de leider. Met behulp van verschillende korte testen wordt je een spiegel voorgehouden waardoor je als coach nog meer inzicht kan krijgen in je eigen ‘innerlijke theater’. Ik vond dit een mooie aanvulling in het boek en denk dat dit me helpt om deze patronen sneller bij anderen te herkennen. Het boek geeft vervolgens praktische handvatten hoe coach en organisatie effectief met disfunctioneel en pathologisch gedrag om kunnen gaan en hoe je een cultuur creëert waarbinnen werknemers op hun best functioneren. ‘Kets de Vries over Mindfulness’ is een diepzinnig, holistisch en goed wetenschappelijk onderbouwd boek dat heel prettig leest. In eerste instantie vond ik dat de titel van het boek de lading niet dekt. De aandacht van het boek is vooral gericht op de psyche van de leider en de psychodynamische benadering van coaching. Er zijn weinig woorden gewijd aan mindfulness, zoals je die in de literatuur over mindfulness tegenkomt. Tussen de regels door lees je echter veel over de mindful houding en het inzicht dat de leiderschapscoach nodig heeft om leiders effectief te kunnen coachen. Kets de Vries geeft zo zijn eigen twist aan mindfulness en maakt de titel uiteindelijk meer dan waar.

Over Remy van Gelder

Remy van Gelder is bestuurskundige en mindfulness- en communicatietrainer. Hij heeft zijn eigen bedrijf onder de naam Praesense.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden