Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Professioneel presenteren

Een boek over professioneel presenteren in de praktijk, daar hou ik van. Uiteraard zijn theoretische kaders belangrijk, maar juist de tips en voorbeelden voor de uitvoering mogen immer op mijn onuitputtelijke interesse rekenen. Met 'Professioneel presenteren' heb ik het dan ook goed getroffen. De schrijfstijl is kort en duidelijk en het leest heel prettig. De zakelijke en toch speelse vormgeving maakt het boek nog aantrekkelijker. Heribert Korte en Ben Vaske inspireren me om mijn eigen presentatievaardigheden als trainer extra onder de loep te nemen. Een aanrader voor iedereen die presentaties geeft, of het nu incidenteel is of op regelmatige basis. Je steekt er altijd wat van op.

Daniëlle de Jonge | 15 juni 2009

Het is een cliché en vaak daarom o zo waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is zeker ook bij presentaties het geval, vandaar dat dit onderwerp uitgebreid aan bod komt in 'Professioneel presenteren'. Want wees eens eerlijk: hoe goed verdiept u zich écht in uw doelgroep? En als u uw doel van de presentatie bepaald heeft, hoe bepaalt u dan welke inhoud u gaat delen met het publiek? Tal van vragen helpen om de voorbereiding gedegen te treffen. Als de eerste stap gezet is, is het zaak om structuur in uw presentatie aan te brengen. Gezien de vele ideeën en onderwerpen in dit boek blijkt dat niet een eenvoudige klus. Hoe goed u het onderwerp en de inhoud ook beheerst. Zo gaan Heribert Korte en Ben Vaske uitgebreid in op de (voor velen bekende) kop-romp-staart-methodiek. Een duidelijke en doeltreffende manier om uw presentatie vorm te geven en, passend bij dit boek, prikkelt deze u om een stap extra te zetten. Een heel handig voorbeeld van een presentatieschema maakt het voor u gemakkelijk om presentaties in te delen. Het schema is meteen de leidraad voor de totale voordracht. Naast de inhoud nemen de auteurs de spreker ook onder de loep. In hoeverre bent u zich bewust van uw non-verbale communicatie, waar zit de kracht van uw stemgebruik? Ook het belang van uw persoonlijke uitstraling passeert de revue. Door verbale en non-verbale communicatie bewust in te zetten leert u te spelen met uw presentaties. Heeft u last van plankenkoorts? Ook daarover leest u in dit boek hoe u hiermee om kunt gaan. Van voorbereiding tot ontspanningsoefeningen - voortaan staat u een stuk meer ontspannen voor uw publiek. Over dat publiek gesproken, zij vinden het meestal bijzonder aangenaam als u uw presentatie ondersteunt met hulpmiddelen. Denk aan PowerPoint, films, geluidsmateriaal en andere ondersteunende materialen. Afwisseling tussen uw verhaal en hulpmiddelen houdt uw publiek scherp. Hierover en over het omgaan met uw publiek geven de schrijvers verschillende tips. Het boek is als een aantrekkelijke presentatie op zich. Achterin treft u een korte samenvatting van de belangrijkste punten (in de vorm van mindmaps) en er staan diverse opdrachten om de kwaliteiten van uw presentatie te ontdekken en te ontwikkelen. Op de bijgeleverde dvd staan filmfragmenten die u helpen om presentatietechnieken bij anderen te herkennen en na te volgen. Daarnaast staat er materiaal op waar u mee aan de slag kunt bij het maken van uw presentatie. Een leuk en motiverend boek. De schrijvers stellen kritische vragen om u aan het denken te zetten, waardoor u uw presentatie naar een hoger plan kunt tillen.

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden