Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leidinggeven aan jezelf - Baken in hybride tijden

Maar liefst twee ondertitels liet de uitgever op de cover van ‘Leidinggeven aan jezelf’ zetten: ‘Hoe neem je zelf de regie bij hybride werken?’ en ‘Ontdek de regisseur in jezelf.’ En de ondertitels geven precies de sfeer van het boek weer: vragen en discussiepunten om over na te denken en punten om tot actie over te gaan.

Bertrand Weegenaar | 17 juni 2022 | 2-3 minuten leestijd

De overgang van ‘klassiek werken’ naar hybride werken in een hybride organisatie, met zelfsturende teams, vereist ook dingen van jou. Dat is het uitgangspunt van Frank Kwakman in ‘Leidinggeven aan jezelf’. Mijn eerste indruk, o het zoveelste door corona geïnspireerde werk van een thuiszittende auteur/ adviseur over persoonlijk leiderschap. Dat is het dus gelukkig niet.

Vijf onderwerpen

Kwakman bouwt het werk op langs vijf onderwerpen, te beginnen met de toekomst van werk. Versnelt door de coronapandemie en de noodzaak om thuis te werken veranderen organisaties en banen, voornamelijk van mensen die op kantoren zaten en tot de groep kenniswerkers gerekend kunnen worden. Het was een trend die al gaande was. Hun werk vindt meer en meer plaats in zelfsturende teams waarin eigenaarschap gevraagd wordt met een hoge mate van flexibiliteit. Dit is het tweede onderwerp. Sleutelwoord, voor jezelf, je werk, de teams en de organisatie is wendbaarheid, het derde onderwerp. Om wendbaar te zijn moet je je talenten ontdekken en ontwikkelen, een visie op je werk ontwikkelen en in staat zijn je continue aan te passen. Wat voor jou geldt, geldt ook voor bedrijven.

Hybride wereld

De hybride wereld, met on- en offline is voor veel bedrijven al ruim twintig jaar spannend. Veel werk verschijnt over digitale transformaties. En in die hybride wereld gaan werk en leven steeds meer door elkaar heen lopen. Met voor- en nadelen die voor iedereen anders zijn als je aan het begin of aan het einde van je carrière staat. Dit onderwerp gaat over persoonlijke doelen, jouw drijfveren en motivatie. Met het laatste onderwerp, Nieuw leiderschap – een wereld zonder leidinggevende, benoemt Kwakman de olifant in de kamer: waarom is er nog een leidinggevende nodig? Kwakman ontleedt de rollen van deze functie als leider, manager, coach en ondernemer. Helemaal overbodig is zo’n functie in de organisatie niet, ondanks de aanwezigheid van zelfsturende teams en wendbare kenniswerkers. Leider op afstand, dan weer coach voor een team, ondernemer met visie, het kan veel kanten opgaan. Nodig want medewerkers zitten thuis te werken of op een plek dat een ontmoetingsplek is, een innovatie lab en/of een creativiteit prikkelende ruimte.

Windrichting

Een conclusie van al dat nadenken en verdiepen, vragen voor jezelf beantwoorden, meer achtergronden lezen en kijken via de qr-codes in het boek zou kunnen zijn om de regie 100% in eigen hand te nemen als zelfstandig ondernemer?

Waarin Kwakman met dit boek slaagt is om in deze woelige onzekere tijd voor leiders en medewerkers een windrichting te vinden die je naar een goede haven kan brengen. Hybride werken is een avontuur, maar je kunt je wel goed voorbereiden.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden