Met het boek Ons werk is stuk doen Marijn Aslander, Arjan Broere en Mark Meinema een poging om mensen die voor hun activiteiten veel met informatie werken een aantal praktische handvatten te bieden om niet kopje onder te gaan in de tsunami aan informatie die constant op ons afkomt. Wat mij betreft is die poging geslaagd.
Informatiedoctrine
Al in 2019 introduceerden zij de basis voor dit boek door het formuleren van hun informatiedoctrine:
1. Informatie in een goed informatiesysteem is opslaanbaar
2. Informatie in een goed informatiesysteem is doorzoekbaar
3. Informatie in een goed informatiesysteem is filterbaar
4. Informatie in een goed informatiesysteem is ordenbaar
5. Informatie in een goed informatiesysteem is her-ordenbaar
6. Informatie in een goed informatiesysteem is meta-dateerbaar
7. Informatie in een goed informatiesysteem is deelbaar
Ik zou daar nog aan toe willen voegen:
11. Informatie in een goed informatiesysteem is toepasbaar
Databasement
Immers, wanneer de informatie niet relevant is of te maken valt, lopen we al snel het risico dat een informatiesysteem van database verwordt tot een databasement. Er kan veel in en er komt niets uit… Hiermee wordt ook de verbinding gelegd tussen informatie en kennis. Je zou kennis kunnen zien als het product van inzichten (opgedaan in het verleden), informatie (beschrijving van de context, het heden) en ideeën (beeld van de (gewenste) toekomst), waarmee je beslissingen kunt nemen en handelingen uit kunt voeren. Ofwel K=IxIxI, waarbij de middelste I, de Informatie, de brug is tussen het verleden en de toekomst.
Daarmee raken we aan de essentie van kenniswerk, zoals mooi beschreven in hoofdstuk 2 van het boek (Wat is dan kenniswerk?) en hoofdstuk 5 (Wat is jouw werk?).
Concrete inzichten
Het boek bevat veel sterke en concrete inzichten en tips om beter en slimmer om te gaan met grote hoeveelheden informatie. Mensen die dat doen, besparen tijd, maken minder fouten en komen meer toe aan de zaken die er echt toe doen, zoals omgaan met klanten, meer tijd om over zaken na te denken of gewoon minder stress en een plezieriger leven! Lees vooral ook hoofdstuk 3, waarin de relatie tussen fysieke, mentale en digitale fitheid perfect wordt toegelicht.
Tooling
Als laatste wil ik nog hoofdstuk 7 apart benoemen. ‘Het tool is niet het doel’. Dit klopt helemaal en dit sluit mooi aan bij de formule die ik vaak gebruik: NT+OO=DOO, ofwel: Nieuwe Technologie in een Oude Organisatie resulteert in een Dure Oude Organisatie. Door voldoende aandacht te besteden aan ‘sociale innovatie’, dus aanpassen van processen, organisatie en de werkomgeving, kun je pas optimaal profiteren van de inspanningen en investeringen die samenhangen met implementatie van nieuwe tooling.
Permanent beta
Martijn Aslander is ook bekend van het boek Nooit af en het concept ‘Permanent Beta’. Ook Ons werk is stuk is niet af, maar brengt ons wel een stuk verder in het omgaan met de uitdagingen van de informatieovervloed waar we allemaal mee worden geconfronteerd.
De auteurs van Ons werk is stuk hebben het goed begrepen en delen hun kennis over informatiemanagement op een prettig leesbare manier. Ik word er enthousiast van.
Over Paul Louis Iske
Paul Louis Iske is hoogleraar Open Innovatie & Business Venturing aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij Chief Failure Officer van het Instituut voor Briljante Mislukkingen, dat als doel heeft begrip te kweken voor de complexiteit van innoveren en ondernemen.