Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Power BI voor financials - Data overzichtelijk presenteren

Data, data en nog eens data. We beschikken tegenwoordig over heel veel informatie. Maar wat doen we ermee? Dagelijks krijg je vele mails met bijgevoegde bestanden en overzichten waarvan je je vaak afvraagt: en nu? 

Frank van Kuijck | 16 augustus 2022 | 1-2 minuten leestijd

De ene spreadsheet is tegenwoordig nog groter en omvangrijker dan de andere. Welke rode draad is te herkennen en wat kun je ermee? Hoe kun je data structureren en op welke wijze zijn data vanuit verschillende informatiebronnen te combineren om zo overzichtelijke en visuele presentaties te maken?

Coen Overgaag en Pim Steketee schreven er een boek over. Power BI voor financials. Power BI is een Microsoft-applicatie die door middel van een databasestructuur bestanden met elkaar combineert en met elkaar laat 'praten'.

Stapsgewijs leggen de auteurs in 14 hoofdstukken en 4 delen uit hoe je zelf datamodellen kunt bouwen en hoe je de verschillende data overzichtelijk kunt presenteren.

Stap 1 in het bouwen van een begrijpelijk (financieel) overzicht is te onderkennen welke informatiebehoefte je hebt of aan je gehoor wilt presenteren.

Stap 2 is het koppelen van de verschillende data uit verschillende informatiebronnen naar één gekoppeld bestand.

Stap 3 is de vraag hoe je de gekoppelde data gaat ontsluiten in tabellen en/of grafieken.

Met stap 4 kun je de data ook nog bewerken door bijvoorbeeld percentages te berekenen, verhoudingen te bepalen of cumulatieve gegevens weer te geven. Die laatste zijn vervolgens ook gedetailleerder, afhankelijk van de informatiebehoeften, weer te geven.

Met Power BI kunnen deze stappen eenvoudig worden weergegeven, waardoor de data gaat leven. De tool helpt bij het aanbrengen van een ordening in een veelheid aan data, die met elkaar gecombineerd de vereiste inzichten kan geven.

In het boek Power BI voor financials wordt stap voor stap uitgewerkt op welke wijze je zelf datamodellen kunt bouwen en die overzichtelijk kunt presenteren. De auteurs nemen je aan de hand van voorbeelden en screenprints mee in het bouwen van dergelijke modellen. Het boek bevat oefenmateriaal en opdrachten die helpen bekend te worden met de toepassingen van Power BI. Na verloop van een paar oefeningen verkrijg je vanzelf de vaardigheden om overzichten te maken. Het hebben van enige excel-kennis of inzicht in data-analyse is een pré.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden