Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Over leiderschap - Relevante, deels verrassende leiderschapsinzichten

Ik las ‘Over leiderschap. 19 inzichten’, het nieuwste boek van leiderschapsexpert Koen Marichal en Sioo-rector Jesse Segers, dat verder bouwt op hun drie eerdere versies van de 19 inzichten rond leiderschap.

Danny Mullenders | 12 september 2022 | 2-3 minuten leestijd

Wat me als eerste opvalt is de zorg die is besteed aan de vormgeving van Over leiderschap. 19 inzichten. Dat maakt de stevige prijs van het boek deels goed. Er is nagedacht over de kleurzetting, het heeft mooie stevige pagina’s, en illustraties die aansluiten bij de inzichten. Hier staat trouwens tegenover dat er flinke lappen tekst in het boek staan die meer leesbaar zouden zijn als de alinea-indeling bewuster zou zijn aangebracht: te veel tekst, te weinig wit.

Perspectieven

Mooi is dat leiderschap vanuit een verscheidenheid aan perspectieven wordt belicht. Geen clichés zoals leiderschapstijlen of een te gedragsmatige benadering, maar relevante elementen die spelen in leiderschap. Macht, ethiek en veerkracht worden op een diepgaande wijze toegelicht, hier en daar ondersteund door praktijkervaringen van geïnterviewden.

Het is goed dat de vakantietijd voorbij is, want Over leiderschap is geen vakantieboek. Het boek heeft een evidence-based inslag en navenant taalgebruik waar de gemiddelde manager minder aansluiting mee zal hebben. Dat maakt het boek voor de doelgroep misschien minder toegankelijk. Tegelijkertijd zullen academici dit boek zien als een toegankelijke, stevige ‘snack’.

Praktijkcases en reflectievragen

Op een aantal plekken in het boek zetten de auteurs praktijkcases in om het theoretisch fundament te illustreren. Zo is er de controverse tussen opleidingsmanager Mark en recruiter Johan, waarbij de wijze van omgang met het conflict door hun leidinggevende HR-directeur (‘blijkbaar is er een van jullie twee te veel’) er grotendeels voor zorgt dat de twee ontslag nemen, terwijl het structurele issue blijft bestaan. Hier had ik er graag meer van gelezen.

Aan het einde van ieder inzicht zijn er reflectievragen die zijn gericht aan de lezer, over diens leiderschap in relatie tot dat inzicht. Ik ben blij met de praktische insteek van de laatste pagina: bij ieder inzicht krijgt je een overzicht onder de kop ‘wat kun je doen?’. Voldoende praktisch en toepasbaar, daar zit de lezer op te wachten.

Vele brillen

Leiderschap is een complex fenomeen dat door vele brillen bekeken kan worden. Wat ik kan waarderen is dat de schrijvers de lezer uitdrukkelijk uitnodigen om zelf aan de slag te gaan met de inzichten die specifiek in het hier-en-nu resoneren. En dat ze aangeven dat er geen absolute waarheid is over leiderschap, dat iemands leiderschap relatief is, in relatie tot de context.

Overall is het boek mijns inziens een relevante combinatie van theorie en praktijkinzicht, in relatie tot leiderschap. Om het tot een behapbaar, praktisch managementboek te maken hadden de teksten toegankelijker geformuleerd mogen worden en hadden er meer praktijkvoorbeelden opgenomen mogen worden.

Diepte

Al met al is Over leiderschap. 19 inzichten een nuttig, deels verrassend boek voor mensen die meer over leiderschap willen weten, de diepte in willen gaan en tegelijkertijd willen wegblijven van absolute statements en ‘de top 3 eigenschappen van effectieve leiders’. Tegelijkertijd vraagt het boek geduldig lezen omdat het abstractievermogen van de lezer vraagt, waardoor het inboet aan toegankelijkheid.

Het is een boek voor de gevorderde lezer, uitstekend in te passen als reflectiemiddel in een procesgericht opleidingsprogramma zoals Sioo. En laat dit boek daar nou (deels) voor bedoeld zijn.

Over Danny Mullenders

Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden