Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het nieuwe leiden is vrouwelijk - ‘Een verfrissend boek’

Er zijn meer Nederlandse CEO’s die Peter heten, dan vrouwelijke CEO’s. Dit feit maakt ook dat het gros van de managementboeken, -opleidingen en -theorieën vanuit mannelijk perspectief geschreven zijn en als de norm worden aangenomen. Als vrouwelijke ondernemer voelde ik me daarom direct aangetrokken door de titel van ‘Het nieuwe leiden is vrouwelijk’: er zijn namelijk meer manieren om leiding te geven dan de (mannelijke) norm.  

Priscilla Rolvers | 24 november 2022 | 3-4 minuten leestijd

In Het nieuwe leiden is vrouwelijk belicht Anja Moortgat vrouwelijk & spiritueel leiderschap. Moortgat werkt al ruim twee decennia als executive coach en helpt mensen een leider te zijn vanuit hun authentieke zelf. Dat doet zij overigens niet alleen voor vrouwen, en dat geldt ook voor haar boek. Moortgat stelt dat alle mensen zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen hebben, en daarom baat hebben bij het lezen van dit boek.

Archetypes

Het nieuwe leiden is vrouwelijkis een verfrissend boek en bespreekt krachten in iedere vrouw (m/v/x) die zich uiten in Goddelijke Archetypes. Moortgat stelt dat iedere leider meerdere Godinnen in zich heeft die je leiderschapsstijl (deels) bepalen en beïnvloeden. Ook legt ze uit hoe je meer in verbinding kunt komen te staan met elk van deze Godinnen, om een meer effectieve, succesvolle en gelukkige leider te zijn. Iedere vrouw (m/v/x) heeft kortom een innerlijk managementteam dat uit archetypes in de vorm van de leiderschapsgodinnen Athena, Artemis, Demeter en Aphrodite bestaat.

Het boek is daarmee een uiteenzetting van een zienswijze op vrouwelijke leiderschapskwaliteiten. De auteur daagt de lezer uit tot zelfreflectie en leert je bepaalde kwaliteiten te herkennen en in jezelf te activeren. Door het omarmen van de innerlijke Godinnen ga je leidinggeven vanuit je authentieke zelf, wat je een betere, gelukkigere en meer effectieve leider maakt.

Voor alle genders

Anja Moortgat schrijft haar boek met een vrouwelijke aanspreekvorm, maar benadrukt dat de lezer niet uitsluitend vrouw hoeft te zijn. Iedere leider heeft zowel kwaliteiten die als mannelijk aangeduid worden als kwaliteiten die als vrouwelijk aangeduid worden. Het intappen op deze Godinnen archetypes is voor alle genders waardevol om een magnetische leider te worden.

Dit verfrissende boek heeft over het algemeen een prettige schrijfstijl, al is het soms wat hak op de tak. De auteur put uit de Griekse Mythologie, maar blijft daar zeker niet hangen. Ze haalt uiteenlopende bronnen aan die een brug slaan tussen de mythes en hedendaags onderzoek. Een hele leuke toevoeging vind ik het geheime hoofdstuk, waar je als eigenaar van het boek toegang toe krijgt. Geweldige zinvolle toevoegingen vind ik de oefeningen die her en der in het boek staan: zij nodigen uit om de theorie van het boek direct te implementeren.

Managementteam

Het innerlijke managementteam van Godinnen bestaat de krijgsgodinnen Athena en Artemis, de verbindende godin Demeter en de charismatische godin Artemis. Hun rol aan de innerlijke managementtafel is bij iedere persoon verschillend. Eén Godin is de Hoofdgodin, twee Vleugelgodinnen en de laatste is een Schrikgodin: dit is de Godin die zich laat zien als we onder spanning staan.

Dit boek hielp me te reflecteren op mijn eigen rol als vrouwelijk leider van mijn team. Mijn schrikgodin Athena komt naar boven in tijden van spanning en stress en laat zich zien als een kille Medusa. En dat terwijl ik, als ik in balans ben, juist het meeste van de verbindende godin Demeter in mij heb. Gelukkig geeft Moortgat ook handvatten om te voorkomen dat ik iedereen om me heen in standbeelden verander; halverwege het boek krijg ik als lezer verschillende methoden om de verbindende godin te activeren.

Waar verreweg de meeste managementboeken je methoden of theorieën geven om verbetering te vinden buiten jezelf, daagt dit boek je uit om meer connectie met jezelf te maken en verbetering te vinden binnen jezelf. Ik hoop dat de Het nieuwe leiden is vrouwelijk meer spiritualiteit gaat brengen in de managementwereld.

Over Priscilla Rolvers

Priscilla Rolvers is Cosmetic Scientist en ondernemer. Ze studeerde Bestuurs- en Organisatiewetenschappen en rondde daarna onder andere Westerse Kruidengeneeskunde en Cosmotologie af. Ze is oprichter en eigenaar van Enjoy Divine Nature. Met een handvol teamleden ontwikkelt en produceert ze natuurcosmetica die de wereld beter maken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden