Regie pakken, dat is waar het om gaat in De wet van OER, waarbij OER staat voor Onafhankelijk, Evenwichtig en Resoluut. De auteurs werken elke letter uit en het wordt al snel duidelijk dat ze sterk samenhangen. De lezer zal al snel opmerken dat het boek een hele korte samenvatting (van een paar seconden) en een iets minder korte (van ongeveer 30 minuten) heeft. De luie lezer moet ik teleurstellen: het is niet aan te raden alleen die samenvatting te lezen. Zie de samenvatting eerder als een herinnering bij een tweede of derde lezing.
Interne en externe validering
De eerste letter, O is van Onafhankelijk. Dat krijg je door interne validering. Externe validering zijn de likes op sociale media of die mooie auto die je een bepaalde status geeft. Dit extern zoeken naar bevestiging maakt je afhankelijk van anderen, terwijl je bij interne validering jezelf neemt zoals je bent. Hoe kun je stoppen met oordelen over jezelf? In drie stappen: reflectie, acceptatie en dosering. Zo zie je je eigen tekortkomingen wel, maar je maakt de acceptatie van jezelf er niet afhankelijk van.
Rationele effectiviteit
De volgende letter is E van Evenwichtig. Dat bereik je door rationele effectiviteit. Als je niet evenwichtig bent, glijdt wat je teweeg wilde brengen door je vingers heen. De verbinding tussen wat je wilt en wat je doet komt onder druk te staan, waardoor je wellicht ‘laat maar’ denkt. Rationele effectiviteit betekent dat je bewust wordt van de eigen gedachten. Daar ligt ook meteen een link met interne validering. Evenwicht betekent eigenaarschap bij alles wat je doet. Je hebt geen invloed op een gebeurtenis, wel op wat je erover denkt. Met rationele effectiviteit onderwerp je je gedachten aan een kwaliteitstoets. Hoe doe je dat? Opnieuw drie stappen: door het doen van een feitencheck, een logicacheck en een doelencheck.
Interne motivatie
De laatste letter, R, staat voor Resoluut. Je weet wat je echt wilt doen door interne motivatie. Waar word je echt blij van, waar ga je vanzelf harder van lopen? Veel mensen werken zich de week door om in het weekend te doen wat ze echt leuk vinden. Met De Wet van OER ga je de diepte in en onderzoek je wat je echt motiveert, waardoor je eigenaarschap kunt nemen voor je acties en een resolute houding aanneemt. Resoluut worden door intrinsieke motivatie, bepaal je door inzicht te krijgen in je wil, keuze en commitment.
Gedragskenmerken
In het stuk erna beginnen de puzzelstukjes op de plaats te vallen. Hier komen zes gedragskenmerken aan bod, die helpen bij de vraag ‘Hoe ga ik om met mijn collega’s en klanten?’ Deze zes zijn: weerbaar, wendbaar, dienend, ontvankelijk, betrouwbaar en daadkrachtig. Collega’s en klanten merken dat je aan de OER-onderdelen hebt gewerkt, wat zich uit in de zes kenmerken.
Voor mij blijft de praktische kant van het verhaal, dus hoe ik die veranderingen teweeg zou brengen, wat abstract. Het praktische deel gaat toch veelal weer over het ‘waarom’, de reden om dit aan te pakken. Terwijl het hier vaak om diepgewortelde gewoonten en overtuigingen gaat, die niet zomaar met een knop te zijn om te zetten. Ik vermoed dat lezers meer praktische en concrete handvatten, opdrachten of oefeningen nodig hebben om die verandering echt te kunnen maken.
De Wet van OER heeft als doel de regie weer terug te pakken, waardoor je stopt met afwachten. De verschillende onderdelen zijn herkenbaar, soms eye-openers, maar de praktische hoofdstukken hadden van mij nog concreter mogen zijn.
Over Carla Verwijs
Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.