Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Inspiratiekalender 2023 - ‘Iedereen steekt wel iets op van deze kalender’

Hoe schrijf je een recensie over een kalender? In dit geval de Inspiratiekalender 2023? Ga je alles alvast voor het hele komende jaar 2023 lezen, zodat je potentieel geïnteresseerden kunt voorzien van een goed (aankoop) advies?

Christel Deckers | 16 december 2022 | 3-4 minuten leestijd

De keerzijde van die werkwijze is dan wel dat je jezelf ‘opzadelt’ met een overdosis (365 of 366?) aan inspiratie, terwijl je dat misschien liever zou willen doseren naar één portie per dag. Een andere ervaring dus, dan waarvoor de kalender bedoeld is.

Of ga je na afloop van het jaar 2023, nadat je alle wijsheden, inzichten, wetenswaardigheden, oefeningen en tips, tot je genomen hebt en wellicht ook toegepast, een recensie schrijven? Op deze manier kun je potentiële lezers achteraf het advies geven dat ze deze Inspiratiekalender een jaar eerder hadden moeten kopen, of voor 2024 (er komt vast een nieuwe editie) een aankoopadvies geven.

Wat is wijsheid?

Ik heb het volgende bedacht om mijn lezers toch voorafgaande aan het jaar 2023 iets mee te kunnen geven over deze Inspiratiekalender voor 2023 en dat is namelijk het volgende. Van alle voor mij belangrijke data, (verjaardagen, jubilea, en andere treurige of feestelijke gedenkdagen) heb ik de wijsheden, inzichten, wetenswaardigheden, oefeningen en tips tot mij genomen. Dat zijn er bij elkaar ruim 20 en dat geeft mij en hopelijk jullie ook, een redelijk beeld van deze kalender.

Wijsheden

Ik geef van alle wijsheden, inzichten, wetenswaardigheden, oefeningen en tips een voorbeeld. Op basis hiervan kun je zelf beoordelen of je deze kalender aanschaft: voor jezelf en/of ook voor anderen. Ik begin met twee wijsheden: Niet krijgen wat je wilt, kan soms een enorme meevaller zijn, van Dalai Lama). In elke levensfase ontdekken we dat wat vroeger werkte, niet langer voldoet, van Mary Pipher.

Wetenswaardigheid en oefening

Een wetenswaardigheid die ik graag wil delen is: De snelste manier om door iemand aardig gevonden te worden is… diegene om hulp vragen. Bij een hulpvraag gaat de ander ervan uit dat jij hem of haar aardig en capabel vindt en dus je vertrouwen waard. Degene aan wie je hulp vraagt, zal geneigd zijn deze gevoelens te spiegelen en jou dezelfde kwaliteiten toedichten. Absoluut iets waar ik wat mee kan.  

Een fijne oefening die ik meteen heb toegepast is de volgende: Stretchen is niet alleen een manier om leniger te worden, het versterkt ook je bloedsomloop en maakt dat je dieper ademt, waardoor je bloedsomloop nog beter wordt.

Nieuwe start

De tip die ik hier citeer komt van 13 december, de verjaardag van mijn dochter Cato: Een nieuwe start kan een kalenderdatum zijn die het begin van iets nieuws markeert (een nieuw jaar, seizoen, maand of week), maar ook een verjaardag of een jubileum… Tot slot kan ook een reset – de teller die je gebruikt om je prestaties te meten weer op nul worden gezet- en dat biedt de mogelijkheid voor een nieuwe start (bron: Echt veranderen, Kathy Milkman). 

Kado

De Inspiratiekalander is een leuk kado voor onder de kerstboom. Verwacht er niet te veel van, dan kun je ook niet teleurgesteld raken. Immers sommige wijsheden, zoals Creativiteit is fouten maken, die ik vond op de pagina 2 oktober (de verjaardag van mijn zoon Olivier), doen wel erg als een open deur aan... De bronvermeldingen daarentegen zijn fijn. Ze zorgen ervoor dat je meer over een tip kunt lezen als je daar behoefte aan hebt.

En... eerlijk is eerlijk: iedereen steekt wel iets op van deze kalender. Al is het maar dat het jaar wordt afgesloten met de volgende wijsheid: Adem in, adem uit. Adem diep in, adem diep uit. Adem diep in, adem nog dieper uit en laat alles los wat je het komend jaar niet meer nodig hebt. Zo ga je goed het nieuwe jaar 2023 in. Zelf maak ik me eerst op om het huidige jaar 2022 goed af te sluiten.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden