Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Anders kijken en organiseren - ‘Nieuwe brillen voor de organisatie van de toekomst’

Het heeft geen uitleg nodig: er is veel veranderd, zo ook in de IT-wereld. Alles draait om software. Toch hanteren we nog steeds dezelfde oude modellen en opereert de organisatie inefficiënt door silo’s. Hoog tijd om anders naar de organisatie en professionals te kijken. Zo begint het betoog van Cor Broekhuizen in ‘Anders kijken en organiseren’. Ik ben benieuwd hoe de moderne IT-afdeling à la Broekhuizen er uitziet.

Carla Verwijs | 23 januari 2023 | 2-3 minuten leestijd

Ik werd vooral getriggerd door de subtitel van dit boek. Die luidt: ‘Het einde van de IT-afdeling’. Ik houd wel van dit soort uitdagende uitspraken en ben benieuwd welke argumenten de auteur heeft en waar het dan wél heen moet.

Kloof

Anders kijken en organiseren begint met een korte geschiedenis van IT en de evolutie van de IT-organisatie. Dit is heel herkenbaar en Broekhuizen kaart meteen een paar problemen aan. Er is in de loop van tijd een kloof ontstaan tussen IT en Business, waardoor IT (vaak ongewild) voor Business ging bepalen wat medewerkers van Business nodig hebben. Soms is er een laag tussen de twee geplaatst, informatiemanagement, maar het is beter de twee te integreren, aldus Broekhuizen. Door IT zoveel mogelijk in de business te integreren, vooral daar waar het IT voor de business betreft, blijft van de oorspronkelijke IT-afdeling alleen generieke IT over.

Leukere zaken

Ah, hoor ik je denken, maar wij hebben DevOps teams en werken Agile... Al werken nog niet alle organisaties daarmee, het is een stap vooruit waardoor grenzen tussen IT en Business steeds meer wegvallen. Agile moet daarbij niet beperkt worden tot IT, het is vooral een voordeel als het organisatiebreed wordt toegepast, aldus Broekhuizen. Automatisering kan ook nog veel verder worden uitgewerkt. Door repeterende handelingen te automatiseren, krijgen softwareontwikkelaars tijd om zich te richten op leukere zaken, die voor de organisatie waarde creëren. Weten we eigenlijk wel wat professionals motiveert? De gedachte van de luie medewerker die alleen door straffen of beloning beweegt, is allang achterhaald.

Inrichtingsprincipes

Voor de nieuwe inrichting gaat Broekhuizen uit van een aantal inrichtingsprincipes, waar hij de rest van het boek verder op ingaat. Teams spelen hierbij een belangrijke rol, reden voor Broekhuizen hier twee hoofdstukken aan te besteden. In plaats van elke keer een nieuw team te vormen dat werk of een project oppakt, is het beter vaste teams te vormen die langere tijd bijeen blijven en waarvan de leden elkaar goed leren kennen. Het werk wordt naar deze multifunctionele teams gebracht. Ook van de traditionele projectmanagementmethoden blijft, wat Broekhuizen, betreft niet veel over. Softwareontwikkeling is een onvoorspelbaar, creatief proces waarin veel geleerd wordt en waar ruimte moet zijn voor experimenteren. De traditionele methoden passen daar niet bij en zorgen voor frustratie en verspilling.

Puzzelstukjes

In Anders kijken en organiseren komen veel onderwerpen aan bod die allemaal een puzzelstukje zijn in het vormen van een organisatie waarin IT en Business beter zijn geïntegreerd en waar ruimte is voor professionals om te leren, te experimenteren en samen te werken. Dit boek gaat niet alleen over de IT-afdeling en daarmee is het boek ook niet alleen bestemd voor IT-ers. Digitalisering van producten of diensten gaat vaak dwars door de hele organisatie, dus ook andere ‘silo’s’ kunnen profiteren van de inhoud van dit boek. Anders kijken en organiseren van Cor Broekhuizen reikt nieuwe brillen voor de organisatie van de toekomst aan.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden