Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

WordPress voor dummies - ‘Een praktisch naslagwerk’

‘WordPress voor dummies’ zit vol nuttige WordPress informatie, ideeën, concepten, hulpmiddelen, bronnen en instructies. Sommige onderdelen kon ik direct gebruiken, andere waren voor mijzelf minder interessant en heb ik doorgebladerd of overgeslagen. Je hoeft dit lijvige boek ook niet van kaft tot kaft te lezen, stelt de schrijfster ons gerust: ‘Neem tot je wat je nodig hebt en vergeet de rest’.

Annemarie Smits | 1 september 2023 | 4-5 minuten leestijd

Lisa Sabin-Wilson werkt al met WordPress sinds de eerste versie uit 2003. Op haar persoonlijke blog omschrijft ze zichzelf als designer, author, entrepreneur en coffee addict. Dit is de derde editie van de Nederlandse versie van ‘WordPress voor dummies’.

WordPress begon als gereedschap voor bloggers. De afgelopen tien jaar heeft WordPress zich ontwikkeld tot het belangrijkste contentmanagementsysteem ter wereld: zo’n 35 procent van alle websites op internet maakt er gebruik van.

Aangesproken

Een paar jaar geleden heb ik een eenvoudige website laten bouwen voor mijn schrijfcoaching business. Ik weet hoe ik nieuwe blogs kan toevoegen en hoe ik de tekst kan aanpassen op bestaande pagina’s, maar verder bleef WordPress voor mij een raadsel. Ik was te bang iets kapot te maken wat ik daarna niet meer wist te repareren. Gelukkig kan ik af en toe een vraag stellen aan mijn websitebouwer, maar die wil ik ook niet te vaak lastig vallen. Ik voel me wel aangesproken als de dummy waar dit boek zich op richt. Kom maar op!

Blockeditor 

Deel 1 is een inleiding in WordPress. Voor niets gaat de zon op en voor niets maak je nu ook een website of blog: WordPress is gratis. De software is gratis, eenvoudig in het gebruik en heel snel toepasbaar, wordt mij beloofd. En is er is een hulpvaardige WordPress-community. Dat klinkt goed.
In deel 2 gaan we WordPress installeren en leer ik het dashboard van WordPress kennen. We gaan de basisinstellingen configureren en daarna beginnen we met publiceren. Het is soms wel even zoeken, want blijkbaar heb ik een andere WordPress versie dan in het boek beschreven. De hele uitleg over die handige blockeditor die vanaf versie 5.0 beschikbaar is, laat ik daarom maar links liggen. Heb ik die niet of kijk ik met mijn neus?

Plug-ins

In deel 3 (optimaal gebruikmaken van WordPress) los ik het mysterie op: er blijkt een plug-in te bestaan om gebruik te blijven maken van de oude editor. En die staat bij mij aan. Probleem opgelost! Nu kan ik ook gebruik maken van de blockeditor en ik leer een mooie fotogalerie te maken. De schrijfster legt uit dat je plug-ins kunt vergelijken met blitse sportvelgen: ze worden niet standaard meegeleverd, maar door deze prachtige accessoires valt je auto wel op. Een plug-in is een klein programma dat met de software samenwerkt om de mogelijkheden ervan uit te breiden. Er zijn meer dan 59.000 plug-ins beschikbaar en de meeste zijn gratis en open source.

Dat betekent ook dat ontwerpers niet verplicht zijn ze verder te ontwikkelen. Dus maak je website niet te afhankelijk van een gratis plug-in, want misschien bestaat die morgen niet meer. Dat probleem geldt niet voor commerciële, betaalde plug-ins en die markt is in de afgelopen jaren enorm gegroeid.

Thema

Met het kiezen van een thema bepaal je hoe lezers je site te zien krijgen. Er zijn duizenden gratis thema’s die je kunt downloaden en gebruiken. Ik begin te begrijpen dat mijn website is gebouwd met het Divi WordPress thema. Dit thema is speciaal gemaakt voor de Divi page builder, een uitbreiding van het WordPress contentmanagementsysteem. Ik google even verder en lees dat Divi een aanrader is voor de meer ervaren WordPress gebruiker. Zo voel ik me nog niet. Switchen tussen de standaard WordPress modus en de Divi modus is niet mogelijk dus met mijn website zit ik vast aan dit thema. Als ik nu zelf een website zou gaan bouwen, zou ik dat proberen met het meest gebruikte gratis thema: Twenty Twenty.

Talen en sjablonen

Je hoeft geen verstand te hebben van HTML-code (opmaaktaal van webpagina’s), PHP (scripttaal), CSS (stileren van inhoud) of MySQL (achterliggende database) om WordPress te gebruiken. Maar als je zelf WordPress thema’s wilt ontwerpen, heb je wel enige basiskennis nodig. Daarover gaat deel 4 (WordPress aanpassen). Eerst beginnen we met thema’s en sjablonen, waaruit een thema bestaat. In dit deel leer je je eigen, unieke thema te maken. Ik heb zelf niet per se die behoefte. Maar bij het doorbladeren van dit hoofdstuk leer ik WordPress wel weer beter kennen.

Een andere mogelijkheid is om een bestaand WordPress-thema aan te passen, te tweaken. Zo kun je bijvoorbeeld de standaard achtergrondkleur of het lettertype aanpassen. Als je een standaardthema hebt aangepast, kun je dat niet zomaar meer upgraden naar een nieuwe versie. Maar hier is wat op verzonnen, met zogenaamde child-thema’s.

Lisa Sabin-Wilson sluit haar praktische boek af met tien van de populairste plug-ins en tien gratis WordPress-thema’s die gebruikersvriendelijk zijn en geldige code gebruiken. WordPress voor dummies is kortom een praktisch naslagwerk.

Over Annemarie Smits

Annemarie Smits werkt als projectleider duurzaamheid bij een uitvoeringsorganisatie van de rijksoverheid. Daarvoor was ze IT projectmanager en consultant bij onder andere een grote bank en een internationaal adviesbureau. Daarnaast helpt ze auteurs met het schrijven van hun roman, non-fictie boek of managementboek. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden