Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Succes met je carrière!- ‘Rijk handboek voor iedere fase van je loopbaan’

‘Word je eigen loopbaancoach’, staat op de achterkant van het boek ‘Succes met je carrière!’ Dat moet lukken met dit boek! Map Oberndorff en Jolan Douwes, beiden journalist en loopbaancoach, schreven talloze columns over loopbaanvragen voor Intermediair en Het Financieele Dagblad. Voor dit boek bewerkten ze die. Het resultaat is een complete en zeer actuele vraagbaak voor al je loopbaanvragen. 

Liesbeth Tettero | 27 oktober 2023 | 2-3 minuten leestijd | 2 van 2 personen vonden dit artikel nuttig

Loopbaancoaching gaat over veel meer dan ‘hoe vind ik een baan die bij me past’ en ‘Hoe solliciteer ik met succes’. ‘Hoe houd ik mijn baan’ en ‘hoe blijf ik gelukkig in mijn werk’ zijn minstens zo relevante vragen. Uit Succes met je carrière! blijkt dat Oberndorff en Douwes het vakgebied breed opvatten. Dat maakt dit boek tot niet het zoveelste boek over succesvol solliciteren (hoe goed en nuttig die ook zijn!). De hoofdvragen ‘Wie ben ik’, ‘Wat kan ik’ en ‘Wat wil ik’, gebruikelijke vragen in een loopbaantraject, komen in de eerste drie delen van het boek aan bod. Maar dan wel een tikkie dieper dan je zou verwachten. In een loopbaantraject ga je in de fase ‘wie ben ik’ meestal aan de slag met je drijfveren en je levensverhaal, om te onderzoeken welk werk en welke organisaties bij je zouden passen. Deze opdrachten komen aan bod in het boek, maar bij het zelfonderzoek behandelen de auteurs daarnaast ook vragen die niet alleen bij het zoeken naar een baan en in je werkende leven kunnen spelen. Over hoe je je eigen woede onder controle kunt houden bijvoorbeeld, en hoe je kunt voorkomen dat je je laat leiden door piekergedachten. Je neemt jezelf tenslotte altijd mee naar het werk.

Praktisch en actueel

Het vierde deel van het boek gaat over praktische zaken: solliciteren, onderhandelen en profileren op de werkvloer, over gedoe met werkrelaties en over een gezonde werk-privébalans. Er komen vragen aan bod die we als loopbaancoaches vaak krijgen, zoals: mag ik bellen als ik maar niets hoor van een sollicitatie, ben ik wel zichtbaar genoeg op LinkedIn, hoe onderhandel ik voor een eerlijkere beloning van mijn werk? Naast deze praktische zaken is er ook aandacht voor zeer actuele vragen als hoe om te gaan met anonieme klachten van collega’s en met het vermoeden van discriminatie als je gepasseerd wordt voor een promotie.

Wijsheid van velen

De auteurs zetten je in Succes met je carrière! aan tot grondige zelfreflectie, en geven daarnaast zeer veel praktische tips. Of je je opleiding moet doorgeven aan het UWV, bijvoorbeeld, en of je echt een pasfoto op je cv moet plaatsen. Hun journalistieke insteek blijkt uit de vele interviews met deskundigen die zij in de loop van de tijd gehouden hebben voor hun columns, en aanvullend ook speciaal voor dit boek. Je krijgt dus niet alleen de wijsheid van Oberndorff en Douwes mee, maar ook van talloze experts. Praktische onderhandeltips van loonkloofdeskundige Sophie van Gool, inzichten in het verschil tussen ervaring en ervaringsdeskundigheid van inclusiviteitsexpert Zoë Papaikonomou, psychologische inzichten in je valkuilen en uitdagingen van Daniel Ofman, de uitvinder van het kernkwadrant, en nog veel meer. Dit maakt Succes met je carrière! een rijk handboek voor iedere fase van je loopbaan.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

2
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden