Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Productiever met ChatGPT - ‘Opent een wereld aan mogelijkheden’

Waarom bang zijn voor een nieuwe ontwikkeling, als we er ook profijt van kunnen hebben? Mits we het goed gebruiken. Kees Kraaiveld schreef een verstandig en praktisch boek over ChatGPT: ‘Productiever met ChatGPT’. Doe er vooral je voordeel mee.

Henk Jan Kamsteeg | 6 november 2023 | 3-4 minuten leestijd

‘Lieverd, doe nu niet zo moeilijk. Open ChatGPT en vraag om een samenvatting van dit stuk.’ We zitten aan de eettafel en een van mijn dochters worstelt met een opdracht voor school. Ik wijs haar op de nieuwe technische mogelijkheden om haar schoolwerk net iets gemakkelijker te maken. Maakt mij dit een ontaarde vader of juist iemand die inziet dat we niet meer om Artificial Intelligence (AI) heen kunnen – en hoeven? Zeg het maar.

Michael Jackson

Toen ik voor het eerst wat speelde met ChatGPT, was ik behoorlijk onder de indruk. Zo schreef ik (pardon, ChatGPT), binnen enkele seconden een songtekst in de stijl van Michael Jackson over de strijd tegen moderne slavernij, checkte ik of het programma ook Sinterklaasgedichten in elkaar kan zetten en liet ik een column die ik zelf eerder schreef herschrijven alsof Martin Luther King jr. achter de laptop had gezeten. De teksten verschenen binnen no time op mijn scherm.

Bestsellers

Ik was dus behoorlijk onder de indruk over wat er allemaal mogelijk is met ChatGPT. Al kwam ik er ook snel achter dat het programma z’n beperkingen heeft. Want toen ik hem / haar / vroeg wie ik was en welke boeken ik heb geschreven (ja, ik ben toch een beetje een narcist…) kreeg ik het wonderlijke antwoord dat veel van mijn boeken niet alleen bestsellers zijn, maar ook nog eens zijn vertaald in diverse talen. Was het maar zo’n feest! Of ChatGPT moet ook de gave hebben in de toekomst te kunnen kijken.

Assistent

Het duurde even voordat ook ik overstag ging en een abonnement nam op een op AI-gebaseerd programma, en wel Monica. Monica, zo werd mij al snel duidelijk, is geen vervanger voor mijn werkzaamheden, maar wel een interessante assistent. Zoals Google dat ook jaren is geweest.

Ook Kees Kraaiveld noemt ChatGPT in zijn leuke boek Productiever met ChatGPT ChatGPT een assistent. Hetgeen het programma direct de plek geeft dat het verdient. Zo heb ik mij nog geen seconde druk gemaakt over de vraag of ChatGPT mijn werk zal overnemen – en mij dus overbodig zal maken. Zo komt Kraaiveld tot de conclusie dat de teksten die ChatGPT produceert ‘voorspelbaar en een beetje monotoon’ zijn. Kraaiveld: ‘We krijgen steeds meer halflauwe kliekjes tekst opgediend en menselijke creativiteit en originaliteit is steeds lastiger te vinden of raakt verder ondergesneeuwd.’

Authenticiteit

Mijn persoonlijke waarden zijn dienend leiderschap, authenticiteit en lol hebben. In de teksten die ik Monica laat produceren, mist het stuk authenticiteit. Dit blog had Monica dan ook niet kunnen schrijven. Wat Monica wel kan, is de taak van corrector op zich nemen, dus bijvoorbeeld checken of er geen taalfoutjes in geslopen zijn.

Terug naar het boek van Kraaiveld. Na netjes uit te leggen wat ChatGPT is, geeft hij handige tips hoe dit programma in te zetten. Ik kon het niet laten om tijdens het lezen mijn laptop erbij te pakken en enkele van zijn aanwijzingen uit te proberen. Een wereld van mogelijkheden ging voor mij open!

Kraaiveld sluit af met enkele zaken die we zeker moeten bespreken wanneer we met ChatGPT aan de slag gaan. Hoe zit het bijvoorbeeld met auteursrechten? Welke regels hanteer je als bedrijf over het gebruik van ChatGPT? Welke ethische grenzen en normen zijn er voor het gebruik van AI?

Genoeg interessants om over na te denken. Maar tegenhouden kunnen we ChatGPT niet meer. En moeten we volgens mij ook niet willen. Wel is het zaak er goed mee om te gaan en onszelf niet te verliezen. Want nu is ChatGPT misschien wel geniaal, authentiek is het niet. Ik blijf mijn blogs en boeken dus graag zelf schrijven. En omdat ik hier het meest lol aan beleef én omdat ik denk jou als lezer het best te kunnen dienen met een authentiek verhaal.

En Monica / ChatGPT? Die mag wat research voor mij doen en de correctieronde.

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden