Stilstaan bij persoonlijk leiderschap is er zo een in dat genre. Het is een selectie uit columns waarvan een groot deel is verschenen in het Friesch Dagblad. Je wordt uitgenodigd tot lezen, even stilstaan en reflecteren, om daarna met je rugzak iets meer gevuld weer verder te gaan.
Verhalen die raken
Zonder de lezer te overweldigen met uitdrukkelijke aanbevelingen over hoe het leven te leiden, lukt het auteur Gabriel Anthonio ruimschoots om de lezer uit te nodigen om diens persoonlijke ervaringen te overzien, en koppelen aan de situaties die Anthonio beschrijft. Ik las het in één ruk uit, ik was door de toegankelijkheid en toepasbaarheid ervan erg enthousiast om door te lezen. En: de verhalen raken je, ze blijven je bij, ook langere tijd nadat je het boek gelezen hebt.
Dankbaarheid
Zo werkt het in ieder geval door bij mij, het is een paar weken geleden dat ik het las, en ik merk dat ik de verhalen, onbewust en automatisch, ‘herkauw’ en tegenkom in de situaties die ik in het hier-en-nu zelf meemaak. Zo word je als lezer uitgedaagd om over je aannames en vooronderstellingen na te denken, en verder te kijken dan je neus lang is (‘iedere mens is meer dan zijn of haar huis, tuin, boekenkast of boodschappenkar’). En kijk je mee tijdens coachingsessies van Anthonio: je leest dat terwijl ene Theo vele meters zelfhulpboeken verslijt, hij tot het existentiële inzicht komt dat het kunnen zorgen voor de aangereden hond Bas tot diepe dankbaarheid leidt, en een doel in z’n leven. Ook zie ik nu nog meer de waarde van de mooie gesprekken met mijn jonge kinderen.
Bronmateriaal
Tussen de regels door komen filosofen als Nietzsche (amor fati) en Heidegger (geworpenheid) voorbij, al zal zich niet iedere lezer hier bewust van zijn. Geen probleem overigens, ook zonder zicht te hebben op het achterliggende bronmateriaal is dit een uitstekend boek dat verleidt tot nadenken over hoe je je eigen leven eigenlijk leidt, of je er tevreden mee bent en welke zaken voor verandering vatbaar zijn. Dus: hoe geef je leiding aan jezelf in zeer uitdagende situaties? Hoe verhoud je je tot anderen als het leven even tegenzit? Net als Viktor Frankl komt Anthonio tot het idee dat er ruimte is tussen hetgeen je overkomt en hoe je er vervolgens mee omgaat. Het is zaak om die ruimte te kunnen zien, én benutten.
Vier delen
Het boek bestaat uit een viertal delen: stilstaan bij jezelf, stilstaan bij de ander, anders kijken en anders doen. Ik kan me goed vinden in de volgorde, eerst naar jezelf kijken en je dan op de ander focussen. ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’.
Kritiek? Tja, ik kan me voorstellen dat als ik de verhalen al eerder in het Friesch Dagblad had gelezen, ik me een beetje bekocht had gevoeld. Maar dat is niet zo.
Je kan dit mooi vormgegeven boek (eigenlijk is het een boekje, compact, met degelijke harde kaft) een plek op je nachtkastje geven en op de momenten dat het jou schikt een van de verhalen lezen. Op deze manier kan iedereen lezer zijn, lijkt me zo. En zonder dure managementcursussen diepgaander leren over jezelf, in relatie tot anderen.
Stilstaan bij persoonlijk leiderschap is een heel fijn boek, voor iedereen, in vele opzichten.
Over Danny Mullenders
Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.