Nicoline Hermans is uitvoerend assessment psycholoog, en ze helpt daarnaast mensen bij hun voorbereiding. Ze merkte dat het laatste relevante (ge-update) voorbereidingsboek op assessment alweer jaren geleden geschreven was. Daarom besloot ze dat het tijd was om een boek te schrijven waarin ook de huidige tijdsgeest een rol speelt: Succes met je assessment. En daarin is ze geslaagd.
We lezen dat, onder meer door de invloed van Covid, assessments niet konden worden uitgevoerd op locatie van het assessmentbureau en veelal online plaatsvonden. Dit smaakte zo goed, voor zowel assessmentbureau als deelnemer, dat digitale assessments een blijvertje bleken. Maar er is meer.
Soorten assessments
Hermans beschrijft eerst wat een assessment is, en welke typen assessment er zijn. Haar boek richt zich vervolgens met name op het selectieassessment, ook wel aanname- of geschiktheidsassessment genoemd. Dit assessment wordt vooral ingezet door organisaties, in de laatste fase van een selectieproces, om zicht te krijgen op competenties, talenten, ontwikkelbaarheid en geschiktheid van een externe of interne kandidaat. Ze geeft aan dat afgelopen jaren mengvormen zijn ontstaan, zoals een ontwikkelgericht selectieassessment, waar niet alleen geschiktheid voorop staat, maar ook de eventuele leer- en ontwikkelpunten van de kandidaat. Heel handig, dan weet je als opdrachtgever én kandidaat meteen waar je aan kan werken als je de baan krijgt.
Onderdelen
Vervolgens komen de verschillende onderdelen aan bod, zoals diepte-interview, rollenspel, persoonlijkheidsvragenlijsten en intelligentietesten. Ze beschrijft die onderdelen op zo’n manier dat je zonder enige voorkennis begrijpt wat je te doen hebt als een assessment aanstaande is. Nuttig zijn haar tips hoe je je mentaal en lichamelijk kan voorbereiden. Denk aan het omgaan met spanning en stress. Waar eerdere boeken, zoals die van Jack van Minden, een tikje cynische ondertoon hebben en de lezer stimuleerden om alles te doen om te ‘slagen’ voor het assessment, is Succes met je assessment ruimschoots luchtiger en relativerender. Hermans motiveert de lezer vooral om een goede versie van zichzelf te laten zien, dat hoeft niet de perfecte te zijn. En vooral ook van je assessment te leren, en er plezier aan te hebben. Want: iedereen heeft sterkten en valkuilen, het is juist de kunst deze gedoseerd voor het voetlicht te brengen tijdens het assessment. Je kunt je dus actief opstellen tijdens een assessment, denk aan vragen stellen, nieuwsgierig zijn, en ontspannen stelling nemen. Dit noemt Hermans ‘assertief naar voren stappen’, waardoor ook de deelnemer bijdraagt aan de gelijkwaardigheid tussen hem/haar en de psycholoog (in veel gevallen een psycholoog, al zijn er ook bureaus die niet-pyschologen, assessoren genaamd, inzetten).
Afdronk
Een kritisch puntje? Ik vind de opmaak van het boek wat minder verleidelijk, misschien een tikje saai. Dit komt denk ik ook door de lange lappen tekst, die iets gevarieerder gepresenteerd hadden kunnen worden. En, terwijl de meeste tips meer dan nuttig zijn, is een enkele tip, zoals je kleden op een manier die bij de functie waar je voor gaat past, voor mij iets te veel een open deur, en zal niet iedere psycholoog hierop gebrand zijn.
Mijn afdronk van Succes met je assessment is positief. Het is makkelijk te lezen, to-the-point, en zonder veel poespas. Vanuit mijn eigen achtergrond als assessmentpsycholoog zie ik dat Hermans de kern er goed uit heeft gehaald. Als aanstaande assessmentdeelnemers mij vragen om een naslagwerk, dan zal ik vanaf nu dit boek aanbevelen. En mocht jij binnenkort aan de slag gaan met een assessment: veel plezier en succes!
Over Danny Mullenders
Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.