Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Gedraag je!

De opmars van de sociale- en neurowetenschappen gaat ook aan het managementgilde niet ongemerkt voorbij. In het voetspoor van Dick Swaab, Daniel Kahnemann en hun vele populair-wetenschappelijk opererende collega’s verschijnen er de nodige boeken over gedragsverandering en interventies op de werkvloer. Gedraag je! van Gerald Morssinkhof is hier een exponent van, en een goede ook!

Erik de Vries | 19 december 2012 | 1-2 minuten leestijd

Gerald Morssinkhof behandelt in vogelvlucht de belangrijkste nieuwe wetenschappelijke inzichten waarbij hij met name stilstaat bij de sociale netwerktheorie die hij terecht veel invloed toedicht. De belangrijkste conclusie die naar voren komt uit Morssinkhofs theoretische uiteenzetting is dat de mens geen zuiver rationeel opererend wezen is. Dit klinkt misschien als een open deur maar is niettemin het uitdrukkelijk vermelden waard, omdat het consequenties heeft voor de opzet van het boek.

Morssinkhof signaleert dat organisaties in het geval van een koerswijziging doorgaans eerst het gewenste beleid formuleren, en daarna pas het wenselijke gedrag benoemen van de mensen die dit beleid moeten uitvoeren. In zijn boek draait de auteur dit om: hij schetst eerst het gedrag op de werkvloer en presenteert daarna methodieken om dat gedrag effectief aan te passen.

In Gedraag je! mogen ook de nodige cases niet ontbreken. Interessant genoeg presenteert Morssinkhof zijn zeer herkenbare probleemstellingen uit de praktijk voorin het boek, en geeft daarbij vier mogelijke oplossingen. Na zijn theoretische uiteenzetting komt hij aan het slot van het boek hier weer op terug, en zo ziet de lezer of de door hem gekozen oplossing ook de voorkeur van de schrijver geniet.

Deze afwisseling tussen theorie en praktijk maakt het boek levendig en de materie minder afstandelijk. ‘Gedraag je!’ is een uiterst helder en toegankelijk boek over menselijk gedrag waar niet alleen voor managers maar voor iedereen die met anderen samenwerkt wel iets uit te leren valt.

Over Erik de Vries

Erik de Vries is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden