Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Tactische gesprekken

Er zijn veel boeken verschenen over Nelson Mandela en met allerlei lessen die we van hem kunnen leren. Hij heeft ook zelf een boek geschreven over zijn leven. In zijn autobiografie ‘De lange weg naar vrijheid’ beschrijft Mandela zijn levensloop tot zijn inauguratie als president in 1994. Een indrukwekkend verhaal over de hindernissen die Mandela overwon of liet oplossen met tactische gesprekken.

Nienke van Oeveren | 11 december 2013

Het verhaal van Mandela is een combinatie van zijn ontwikkeling als advocaat en politicus, gecombineerd met de perikelen van een gezin en relaties. De politieke situatie van Zuid-Afrika wordt natuurlijk uitgebreid besproken en het wekt ontzag hoe Mandela ook met tegenstanders steeds gemeenschappelijke doelen kon vinden.

Een paar cruciale passages blijven je bij na het lezen van dit lijvige boek. De vrijheidsbeperkende banningen die Mandela opgelegd kreeg in de jaren vijftig, de Rivonia-processen, waar hij zelf de verdediging deed en verscheen in traditionele Xhosa-kleding. Ook beschrijft Mandela hoe hij en zijn medegevangenen op Robbeneiland steeds meer vrijheden kregen en een goede band opbouwden met sommige bewakers. Maar het meest bijzondere zijn de verslagen van de gesprekken met de oud-president Botha en de nieuwe president De Klerk en hoe Mandela de sfeer en toon van die gesprekken weet te bepalen.

Als autobiografie zijn de beschrijvingen natuurlijk wat gekleurd, maar ‘De lange weg naar vrijheid’ is zeker een leeswaardig en vooral indrukwekkend relaas.

Over Nienke van Oeveren
Nienke van Oeveren is redacteur van managementboeken. Via haar bedrijf Boekredactie begeleidt zij auteurs bij het uitgeven van boeken en ook werkt zij voor gevestigde uitgevers. Zij heeft Nederlands en Book and Digital Media gestudeerd en werkte jarenlang bij Managementboek.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden