Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

In Focus: De vrije val van Vestia

Deze reconstructie legt de vinger op de zere plekken: de ambitie van Staal, de financiële trucs van De Vries en falend toezicht, zowel bij Vestia als daarbuiten. Een explosief mengsel dat regelmatig leidt tot onverantwoorde beslissingen, zowel in de publieke als in de private sector. Maar wat vinden de lezers ervan?

Justin van Lopik | 2 december 2014 | 2-3 minuten leestijd

Gerrit van Elburg

Manager Financiën Goed Wonen Zederik

De vrije val van Vestia verklaart het onbegrijpelijke. Hoe bestuurder Erik Staal tot grote ambities kwam en bij de uitvoering hiervan de sociale volkshuisvesting op het spel zette. Het boek is vlot geschreven en maakt ook de complexe derivatenproblematiek begrijpelijk. Een sterk punt is het terugblikken op de start van de carrière van Erik Staal. Vanaf de middelbare school, de handel in de haven van Rotterdam, het Gemeentelijke Rekencentrum Rotterdam tot zijn start in de volkshuisvesting in 1989, als directeur van het Gemeentelijk Woningbedrijf Den Haag. Kernwoorden zijn ambitie, netwerken en aversie tegen bureaucratie. Het hoofdstuk met de speculatietips van het WSW was zeer herkenbaar. De grootste verrassing was de omvang van de inspanningen van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën en de sectorinstituten WSW en CFV die nodig waren voor het oplossen van deze problematiek. Schitterend detectivewerk dat het onderzoek van de parlementaire enquête volkshuisvesting goed kan illustreren.

Cijfer 9

Dirk-Jan de Bruijn

Kwartiermaker – toezichthouder, publieke domein

Ik heb De vrije val van Vestia met rode oren gelezen, vooral vanuit mijn rol als toezichthouder. Ik geloof namelijk erg in de theorie van Deming: de meeste problemen komen voort uit het systeem. Deming was de promotor van de 80/20 regel, gebaseerd op de ervaring dat 80% van de problemen terug te voeren is op de wijze waarop het werkproces is georganiseerd - en dus onder verantwoordelijkheid van bestuur/management staat. Lees dan wat er kan gebeuren als een tomeloze ambitieuze directeur zeer succesvol een onaantastbare positie weet te creëren. Die z’n toezicht volledig naar zijn hand weet te zetten. Met een RvC, ministerie, CFV, WSW en account ver op afstand. Zich zo transformerend naar een zonnekoning. Les voor mij: investeer in voldoende countervailing power. Laat je ook informeren door anderen dan alleen je bestuurder. Indrukwekkend hoe Hans Verbraeken de beschreven details boven tafel heeft weten te krijgen. Knap werk. Prettig geschreven.

8

Leo Janssen

Bedrijfskundig Adviseur, voorheen Directeur MKB Metaal adviesbureau PKM

In De vrije val van Vestia, slaagt Hans Verbraeken erin enig - overigens onthutsend - beeld te verschaffen in de financiële handel en wandel van partijen in de corporatiesector. Hoe managers hun gang kunnen gaan en zich wegens gebrek aan critici onfeilbaar gaan voelen. Hoe toezichthouders/’vrienden’ zich onder druk van praatjesmakers en luchtkastelenbouwers ‘beperken’ tot het opstellen van declaraties en banken nagenoeg uitsluitend winstbejag en daarmee bonusgroei beijveren.

Met een kleine drie miljard euro schade is de sociale volkshuisvesting en daarmee de ‘huisje, boompje, beestje medemens’, weer de dupe. De schrijver slaagt er goed in de zere plekken te beschrijven. Jammer dat het geschetste wereldje een niet alledaagse terminologie hanteert. Een terminologie die helpt om deze onfrisse plekken in de maatschappij, ondoorzichtig (en mede daardoor in stand?) te houden. De schrijver zou wellicht wat meer begrippenuitleg in de tekst kunnen opnemen.

Samenvattend, een zeer lezenswaardig boek.

8

Over Justin van Lopik

Justin van Lopik is werkzaam bij Managementboek en hoofdredacteur van Managementboek Magazine, platform voor business professionals.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden